Segern i Eurovision i Globen i Stockholm förra året innebar en stor framgång för Jamala som artist. Hon har bjudits till konferenser över hela världen och i Ukraina har hon av ukrainska medier utsetts till en av landets mest inflytelserika personer.
Hon varit coach och domare i det populära tv-programmet The voice i ukrainsk teve och suttit i juryn för Ukrainas mello. Huvudstaden Kiev är tapetserad av bilder där hon figurerar i olika sammanhang.
När jag följde Jamala under inspelningarna av min dokumentär märktes det att hon var lite trött av all uppmärksamhet och hennes manager Denis Kozlovskij suckade när jag mötte honom för första gången och förklarade vad filmen skulle handla om.
LÄS MER: Se dokumentären Jamalas kamp
Ja, du är inte den första som vill berätta den här historien, om du trodde det. Även om Jamala säkert kunde gissa mina frågor var hon alltid förvånansvärt närvarande och personlig under intervjuerna. En av de mest känslosamma stunderna var när hon berättade vad segern kostat hennes föräldrar.
När Kreml förgäves försökt få Jamalas låt ”1944” diskvalificerad inleddes istället en smutskastningskampanj mot Jamala, och hennes familj som bor kvar på Krim.
Ryska tv-kanaler visade program om hur Jamala egentligen var en man som könsopererat sig, ryska journalister utgav sig för att vara turister och bosatte sig hos Jamalas föräldrar som hyr ut en del av sitt hus till sommargäster.
Med dolda mikrofoner försökte de få både hennes föräldrar och gamla musiklärare att säga något negativt om henne. Smutskastningen fick grannarna att sluta hälsa på föräldrarna och på stan fick de höra att deras dotter var en terrorist.
LÄS MER: Jamala vågar inte åka till Krim
Jamala berättade hur hon inte förutsett att föräldrarna inte var lika förberedda på kändisskapets negativa sidor som hon själv. Jamalas mamma Galina fick problem med hjärtat och var tvungen att läggas in på sjukhus i Kiev.
Själv kunde hon på grund av segern inte längre resa till Krim och hälsa på sin pappa och 90-årige farfar som var kvar i hembyn Kutjuk Uzen. När Ryssland erbjöd henne medborgarskap och förslog att årets Eurovision skulle kunna hållas på Krim insåg hon att ett besök på den ockuperade halvön skulle kunna utnyttjas av Kreml.
Hennes föräldrar oroade sig för hennes fysiska säkerhet och bad henne att hålla sig borta. I en intervju med Jamala inför en tv-inspelning berättade Jamala hur hon först på scen insett hur mycket hennes låt betydde för hennes folk, krimtatarerna.
Även om meningen med Eurovision song contest inte är att förändra världen så har man ändå tre minuter till sitt förfogande, tre minuter som utnyttjas för att berätta något viktigt.
Så mycket uppmärksamhet och nyfikenhet kring krimtatarernas, deras historia och situation på Krim sedan annekteringen hade hon aldrig lyckats skapa om det vore för Eurovision, sa hon.
Hon insåg att publiken berördes av låten utan att känna till krimtatarernas historia, för att musiken förmedlade hennes egna känslor.
Samtidigt som hon intervjuades gång efter gång om sitt ursprung fick hon brev från människor från hela världen, som upplevde det som om hon sjungit om dem och deras folks historia.
Det sista Jamala sa i en intervju innan hon gick upp på scenen för att sitta i juryn i Ukrainas mello var: Om du vill vinna sjung bara det du verkligen själv känner och tror på. Då kommer folk att lyssna och tro på dig.
Dokumentären ”Jamalas kamp” sänds ikväll kl. 17.20 i SVT1. Vill de se den redan nu finns den på SVTPlay.
ENGLISH: The documentary film ”Jamala's struggle” is also availabe in English