Frank Abagnale, enligt vissa världens främsta bedragare. Foto: SVT

Storbedragaren som hjälper polisen

Uppdaterad
Publicerad

Frank Abagnale svindlade till sig miljontals dollar redan som tonåring. Nu hjälper han den svenska polisen att bekämpa bedrägerier.

Kapningar av människors identiteter är i dag den snabbast växande formen av kriminalitet i Sverige. Och kriminalpolisen har därför beslutat sig för att omorganisera för att få bukt med problemen.

Till sin hjälp har de tagit Frank Abagnale, utsedd till en av världens främsta svindlare av Time Magazine. Abagnale gästade polisens experter på id-kapningar under ett seminarium i Stockholm nyligen.

Satt i svenskt förvar

Få kan vara mer lämpade att tala om bedrägerier än Abagnale. Under 1960-talet förfalskade han checkar för 2,5 miljoner dollar i 26 olika länder. Redan som 16-åring skaffade sig Abagnale flera olika id-kort för att kunna utge sig för att vara pilot, läkare och advokat, bland annat i syfte att kunna lösa ut checkarna.

1969 greps han i Frankrike. Eftersom han var efterlyst i Sverige överlämnades Abagnail och fick sitta sex månader i svenskt fängelse. Många länder stod på kö, ivriga att döma honom till mångåriga fängelsestraff för svindleri i respektive land.

Den svenske domaren ansåg att det enda rimliga var att överlämna 21-åringen till amerikanska myndigheter för att få sin dom där.

– Det blev min räddning, menar Frank Abagnale.

I USA dömdes han till 12 års fängelse. Efter fem år gjorde han en uppgörelse med den amerikanska federala polisen, FBI, och började jobba med att bekämpa bedrägerier.

Hans liv blev film

65-årige Abagnales otroliga historia har gjort ett sådant intryck på regissören Steven Spielberg att han spelade in en film om hans lliv med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

– DiCaprio gjorde en väldig bra roll i filmen ”Gangs of New York” där han som ung spelade gangsterledare. Jag var också ung när jag utförde mina bedrägerier. Förutom några smådetaljer så stämmer filmen bra med mitt liv, menar Frank Abagnale.

”Catch Me If You Can” heter den och är baserad på boken med samma namn, författad av verklighetens Frank Abagnale tillsammans med Stan Redding.

Sedan 37 år är Frank Abagnale anställd hos FBI  och nu har han återvänt till Sverige för att föreläsa för den svenska polisen om det växande problemet med id-kapningar i vår digitala värld i dag.

– Vad människor måste förstå är att all information är tillgänglig på ett helt annat sätt i dag, förklarar Abagnale. Förr var man tvungen att göra ordentlig research för att komma åt information, men i dag behöver man bara ha en dator och kan med den lätt komma åt personuppgifter och annat eftersom alla register är offentliga.

Allt fler id-kapningar

Under förra året registrerades kring 60.000 identitetsstölder i Sverige och det blir snabbt allt fler. Id-kapningarna växer med 15 procent per år.

– Det är djupt integritetskränkande att drabbas av det här, säger Anders Olofsson på Polisens bedrägerirotel. Man drabbas oförskyllt, man har inte gjort något fel själv utan man har blivit utvald och angripen.

Även på Upplysningscentralen märker man av att ID-kapningarna ökar. Varje år vänder sig fler och fler till UC för att få sin identitet spärrad.

– Runt 5.900 personer har hittills vänt sig till oss i år och det är en stark ökning och vi ser ingenting som gör att den ska avmattas utan det kommer sannolikt att fortsätta öka, säger Anna Bülow på UC.

För att skärpa arbetet mot bedrägerier organiserar polisen nu om och har precis startat det nationella bedrägericentret, NBC.

– Vi jobber med att angripa faktorer bakom det hela, bland annat så används offentlighetsprincipen på fel sätt, hävdar Anders Olofsson på Polisens bedrägerirotel. Myndigheter lämnar bredvilligt ut uppgifter och de kan sedan användas för bedrägeri-ändamål.

Osäkra nätverk

Frank Abagnale tror att id-kapnings-brotten kommer att öka eftersom de trådlösa nätverken ännu inte är tillräckligt säkra.

–Jag tror inte på att flytta över till trådlösa nätverk i den takt man gör i dag. Enligt min åsikt är de inte säkra nog, säger han.

Och fortfarande i dag tänker Frank Abagnale på de brott han en gång i tiden begick.

– Jag sonar fortfarande på många sätt mina kriminella handlingar, men jag har också gjort många bra saker i mitt liv, säger han. Livet är långt och sina misstag måste man leva med länge. Man måste bara försöka göra rätt för sig och ändra sitt levnadssätt.

Frank Abagnale är gäst hos Skavlan på fredag 21.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer