En ny väggmålning föreställande drottning Elizabeth installerades i centrala London för att fira hennes 90-års dag. Foto: TT

Storbritannien firar drottningens 90-årsdag

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Elizabeth fyller år på torsdag och firas med pompa och ståt i hemlandet.

Storbritanniens längst sittande monark, drottning Elizabeth, fyller 90 år den 21 april. Hennes födelsedag firas med flera stora tillställningar ända in i sommaren. Bland annat kommer USA:s president Barack Obama att äta lunch med drottningen i veckan och saluter kommer att skjutas från flera av landets kungahus på torsdagen.

Kylie Minouge uppträder

Den 15 maj kommer kanalen ITV att live-sända en födelsedagsshow från trädgården på Windsors slott. Flera kända namn, såsom Kylie Minouge, tenoren Andrea Bocelli och operasångerskan Katherine Jenkins, ska uppträda för drottningen.

Även Helen Mirren som vann en Oscarstatyett 2006 för filmen The Queen, där hon spelade Elizabeth II, kommer att göra ett framträdande. Utöver det kommer 900 hästar att vara med i showen för att fira drottningens ”kärlek” till hästar, det rapporterar BBC och The Telegraph.

Elizabeth II föddes 1926 och blev drottning 1953 och har varit regent i över 60 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.