Giolitos skolskjutningsdrama första svenska Netflixserien

Publicerad

Malin Persson Giolitos succébok Störst av allt har blivit serie, producerad av det svenska produktionsbolaget FLX för den amerikanska streamingjätten Netflix.
– Vi tänkte inte annorlunda bara för att den skulle göras för Netflix, utan vi gjorde den som för en svensk marknad, säger Frida Asp, producent på FLX till Kulturnyheterna.

Förra året stod det klart att Malin Persson Giolitos bok skulle filmatiseras av det svenska produktionsbolaget FLX. De var i kontakt med flera producenter och bollen landande till slut hos Netflix. Efter nya EU-direktiv måste streamingtjänster innehålla mer lokalt material från europa och nu får Netflix sin första svenska originalserie.

– Vi måste uppfylla direktiven, men det finns också väldigt många fina berättelser som behöver bli sedda och Störst av allt är en av dem, säger Jennifer Breslow, chef för Netflix internationella produktioner.

För FLX producenter Fatima Varhos och Frida Asp fanns det skillnader mellan att jobba med svenska bolag och Netflix.

– Netflix skiljer sig från andra beställare, de fullfinansierar hela produktionen och de är mycket snabbare på att dra igång arbetet än vad vi är vana vid, berättar Fatima Varhos.

Känsla av hopplöshet

Den bokbaserade serien skildrar ett skolskjutningsdrama i en av Stockholms rikare förorter, en handling som berörde huvudrollsinnehavarna Hanna Ardéhn och Felix Sandman.

– Serien handlar om så mycket mer, destruktiva relationer, våld i hemmet, våldtäkt i en relation och psykisk ohälsa. Störst av allt tar upp väldigt viktiga ämnen som vi ofta blundar för, säger Felix Sandman.

Hanna Ardéhn spelar den utsatta huvudrollen Maja i Störst av allt:

– Att spela påfrestande scener, speciellt de i häktet, fick mig att relatera till den hopplöshet Maja måste ha känt. Dels är hon fysiskt fångad, men dels också psykiskt. Hon är ensam fast i en cell med bara sina minnen, säger hon.

Fler svenska Netflixserier

Både FLX och Jennifer Breslow, på Netflix, tror att serien kommer att nå framgång i flera av de 190 länder där man kan se den.

– Boken är fantastisk och Maja är en stark karaktär och handlingen är mer än bara ett kriminaldrama, den är inbäddad i en komplicerad kärlekshistoria. Jag tycker verkligen att den är unik och jag tror att många kommer kunna relatera till den, säger Jennifer Breslow.

– Både vi och Netflix såg hur speciell den här handlingen var och vi såg samma serie framför oss, säger Frida Asp.

Störst av allt är den första svenska originalserien på Netflix, men det är heller inte deras sista:

– Vi har fler serier på gång i Sverige och vi är väldigt exalterade över vår tillväxt, säger Jennifer Breslow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer