Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Störst i världen på Tiktok i år: ”Trodde det var en skämtrappare”

Uppdaterad
Publicerad

En nästan tio år gammal låt med den svenske rapparen Yung Lean var den låt som hördes mest i hela världen på Tiktok under 2022. I dokumentären Yung Lean: In my head från 2020 ser internationella kritiker tillbaka till första gången de hörde låten och såg musikvideon. 

– Vem är egentligen den där svensken? säger Vice-journalisten Emilie Friedlander.

Tiktok-kreatörer har använt Yung Leans ”Ginseng strip 2002” i sammanlagt hela 10,6 miljoner videor enligt en sammanställning av årets tio mest spelade låtar på sociala medieplattformen. Tiktok gör det enkelt för användare att kombinera egna filmer med etablerade artisters musik. Det innebär att nya såväl som gamla låtar snabbt kan bli virala.  

Den populära låten med den svenske rapparen släpptes 2013, men har fått nytt liv under 2022.  

Yung Lean, vars riktiga namn är Jonathan Leandoer Håstad, slog igenom redan som 16-åring. I den biografiska dokumentären Yung Lean: In my head minns journalister och musikkritiker när hans musik började dyka upp på nätet.  

– Jag visste inte vad jag skulle tycka. Jag visste inte om han var någon sorts skämtrappare eller om han var allvarlig, säger den brittiske journalisten Jesse Bernard i dokumentären.

Se hela dokumentären om Yung Lean på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.