Stort textilpris till Kazuyo Nomura

Uppdaterad
Publicerad

Nordens största textilpris, The Nordic Award in Textiles på 250.000 kronor, går i år till den Göteborgsbaserade konstnären Kazuyo Nomura för hennes kreativitet, hantverksskicklighet och förmåga att tänja på gränser.

I Kazuyo Nomuras verk kan det finnas fiskelinor och andra oväntade saker för att skapa nya effekter. Hon har deltagit i utställningar både i Sverige och utomlands och gjort offentliga utsmyckningar. Nyligen gjorde hon en textil installation för Svea hovrätt i Stockholm.

Kazuyo Nomura kom till Sverige första gången 1980 för att studera handvävning i Sätergläntan i Dalarna, den svenska hemslöjdens vagga.

– Mitt intresse för textil föddes i slutet av 70-talet då jag gick en vävkurs i Tokyo, berättar Kazuyo.

– Min lärare hade studerat textil i Sverige och introducerade mig för det nordiska formspråket med bland annat allmogemönster och Marimekko. Det var kärlek vid första ögonkastet och jag bestämde mig för att ägna mitt liv åt textil.

Enligt Rolf Danielsson, chef för Textilmuseet i Borås och ordförande i juryn, kan hon väva med trådar som knappt ryms i ett nålsöga, precis som på faraonernas tid. Under 1990-talet deltog hon i arbetet med återskapa Tutankhamuns textiler.

– En värdig vinnare som får priset i hård konkurrens med många andra framstående nordiska textilkonstnärer, säger Rolf Danielsson.

”Priset ger mig möjlighet att fördjupa mig ytterligare inom textilkonsten, att experimentera mer och förhoppningsvis hitta nya intressanta uttryck som får folk att titta”, säger Kazuyo Nomura i ett pressmeddelande.

The Nordic Award in Textiles delas ut av Stiftelsen Fokus Borås i oktober.

Kulturnyheterna/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.