Regissörs-bröderna Ross och Matt Duffer Foto: Jordan Strauss/AP/TT & Curtis Baker/AP/TT

Stranger Things-skaparna anklagas för att ha stulit seriens koncept från kortfilm

Uppdaterad
Publicerad

Serverades skaparna av den hyllade tv-serien Stranger Things, Matt och Ross Duffer, seriens handling på silverfat? Det menar en amerikansk filmskapare som nu stämmer de båda bröderna för att ha snott handlingen från hans kortfilm från 2012.

Charlie Kessler presenterade kortfilmen Montauk för Duffer-bröderna i april 2014. Då med en tanke om att kortfilmen skulle göras om till tv-serie – men responsen från de båda bröderna var liten, uppger TMZ:

– Det kändes som att idén dog där och då, säger han enligt stämningsansökan. 

Därför blev chocken desto större när Stranger Things hade premiär i juli 2016. Det eftersom tv-seriens plot och koncept, enligt filmskaparen, liknar hans kortfilm från 2012 till hög grad och bland annat berör just ämnen som topphemliga statliga experiment.

För detta stämmer nu Charlie Kessler de båda Duffer-bröderna, och kräver både ekonomisk kompensation och att allt ”stulet material ska förstöras”.

Varken Netflix eller de båda regissörerna har i nuläget kommenterat anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.