Streamad musik på stark uppgång

Uppdaterad
Publicerad

Lyssning på streamad musik, med exempelvis Spotify, ökar lavinartat. Detta leder enligt en norsk undersökning till att fler och fler slutar med olaglig nedladdning.

En norsk undersökning visar att streamad musik, som exempelvis nättjänsten Spotify erbjuder, leder till ökad musiklyssning generellt och även till ökad legal lyssning, skriver Sydsvenskan.

En trejdedel av musikförsäljningen

Enligt branschorganisationen Ifpi står den digitala försäljningen för en tredjedel av den totala musikförsäljningen i Sverige, dubbelt så många som för ett halvår sen.

Upptäcker ny musik

68 procent säger at de lyssnar mer på musik sedan de började använda produkter som erbjuder streaming och 72 procent säger att de ofta upptäcker musik de aldrig lyssnar på.

– De här resultaten är tecken på att streaming både ökar den totala musikkonsumtionen och breddar det utbud lyssnarna tar del av, säger Aspiro Musics vd Per Einar Dybvik i ett pressmeddelande.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.