Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emmas telefon hackades och sms skickades ut till alla grannar. Det stod: ”Hjälp mig jag är fasthållen av en galning”, berättar hon. Se bilder från polisens insats vid lägenheten. Foto: SVT/Edit

Streamern Emma flyttade efter ”swattingen” – polis bröt sig in i hennes lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Under en livesändning stormade polisen in i streamaren Emmas lägenhet. Hon hade blivit utsatt för ”swatting”. Efter händelsen orkade hon inte bo kvar.

– Jag kunde inte sova på nätterna för att jag låg och oroade mig för att de skulle bryta upp dörren, säger Emma i programmet Edit: ”Vi ska skära upp din  f***a”.

Emma, även känd som Swebliss, är en av Sveriges största kvinnliga streamers på plattformen Twitch. I början av 2020 blev hon utsatt för internettrenden ”swatting” – där någon larmar om ett påhittat allvarligt brott som pågår i en bostad, samtidigt som någon livestreamar därifrån.

Syftet är att få se hur den som livesänder reagerar när polisen tar sig in i bostaden.

Flera andar utsatta

Även andra streamers, på olika platser i Sverige, blev utsatta för liknande händelser vid tidpunkten. Under december 2019 och januari 2020 ryckte polisen ut på minst åtta fall av ”swatting” i Sverige.

Se Edit: ”Vi ska skära upp din  f***a” – Brotten i gamingvärlden på SVT Play.

Twitch

Twitch är ett socialt medium för direktsänd videoströmning med fokus på tv- och dataspel. Tjänsten låter spelare skapa egna kanaler där de kan ladda upp material och även chatta med sina tittare. Twitch sänder även olika E-sporttävlingar.

Plattformen används av ca 31 miljoner människor dagligen globalt och i Sverige uppger 1 av 10 internetanvändare över 8 år att de använder Twitch.

Källa: Internetstiftelsen, Twitch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.