Demonstranter utanför ungerska film- och teateruniversitet i Budapest (SZFE). Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Strejk och protester lamslår ansett ungerskt filmuniversitet

Uppdaterad
Publicerad

Protester, fackeltåg och fortsatt blockad. Det har varit stökigt vid det anrika ungerska film- och teateruniversitet i Budapest (SZFE) under helgen. 

Studenter och lärare blockerar lokalerna sedan en månad och ett flertal av lärarna har gått ut i strejk. De vill visa sitt missnöje med vad de ser som förlorat självstyre.

– Vårt universitet står inför ett aggressivt maktövertagande, vårt oberoende har skadats sen två och en halv månad tillbaka, säger Áron Szentpéteri, lärarassistent och f.d student vid SZFE, som är en av många som samlades utanför universitetet.

Nya ledningen släpps inte in

Den nya ledningen för skolan, tillsatt av Orbán-regeringen, skulle inlett sitt uppdrag i början av oktober. Men på grund av den pågående blockaden har man ännu inte lyckats ta sig in på universitetsområdet. 

Ett antal lärare har redan sagt upp sig i protest, ett flertal väljer att gå ut i strejk.  

– Vi har försökt inleda samtal, men nu är strejk vår enda utväg. Att återställa universitetets oberoende är lika viktigt som lönefrågor, säger Kata Csató lärare vid skolan och regissör. 

”Vill äga universitetet”

Konflikten om universitetets autonomi började med ett regeringsbeslut om att universitet skulle få en ny styrelseform som stiftelse.   

– Genom att göra om det till en stiftelse med en stark styrelse innehållandes partilojala personer kan man äga universitetet på ett annat sätt än genom en statlig struktur, säger Daniel Gustafsson, som är översättare till ungerska, författare och följer utvecklingen i landet.  

– Vårt universitet är det åttonde i raden där sådana här strukturella förändringar har skett. Och fler väntar, säger Áron Szentpéteri på plats i Ungern.  

”Fritt kulturliv verkar skrämmande”

Den som kommer leda den nya styrelsen är Attila Vidnyánszky, en erkänd men kontroversiell regissör i Ungern, som sagt sig vilja se en patriotisk och kristen grund i undervisningen, enligt BBC.  

Den nya ledningen för universitetet menar att det funnits en ensidig vänstervridning på teaterområdet och skolan. Det håller inte Daniel Gustafsson med om.

– Jag tycker ju inte det, personligen. Men jag förstår att om man har den här inställningen till kultur: att det är nåt som ska ha ett särskilt politiskt budskap, så kanske det fria kulturlivet verkar skrämmande på nåt sätt, säger Daniel Gustafsson. 

 SVT har utan framgång sökt den nya ledningen för universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.