Kanye West och Beyoncé är de artister som Dagens Näringsliv nämner i sin granskning. Foto: Seth Wenig/Daniela Vesco

Strömningstjänsten Tidal anklagas för att manipulera lyssningssiffror

Uppdaterad
Publicerad

320 miljoner falska spelningar på 1,7 miljoner användarkonton. Strömningstjänsten Tidal, som ägs av Beyoncés man Jay-Z, manipulerar lyssnarsiffror för delägaren Kanye West och Beyoncé, enligt en granskning av norska Dagens Näringsliv.

En juridikstudent i Washington sätter på Beyoncés nyutkomna skiva Lemonade, i den norska tidningen Dagens Näringslivs granskning:

Klockan 09:30:57 på måndagsmorgonen startar hon skivans första låt Pray You Catch Me. Halvvägs in i låten, efter 1 minut och 14 sekunder, startar hon om låten. Sedan lyssnar hon vidare på albumet.

Klockan 10:30:57 startar hon skivans första låt från början. Efter 1 minut och 14 sekunder startar hon om låten och lyssnar sedan vidare på albumet.

Klockan 11:30:57 händer samma sak igen. Och igen 12:30:57. Och igen, och igen, och igen. Totalt ska juriststudenten Tiare Faatea ha lyssnat på skivan Lemonade under 11 timmar den dagen.

– Jag älskar Beyoncé men elva timmar på en dag? Nej, det kan inte stämma, säger hon till norska Dagens Näringsliv.

Detta visar lyssningssiffror som tidningen har tagit del av. Men det är mer än bara ett enda fall. Totalt ska 320 miljoner falska spelningar ha gjorts på över 1,7 miljoner privata användarkonton.

Exakt samma klockslag varje timme

Allt från en rektor i Seattle, en rallychaufför i Australien och studenten Ida Pedersen från Arendal i Norge. Pedersen ska enligt siffrorna ha lyssnat på låtar från Lemonade 251 gånger på samma dag. Bland annat låten Hold Up på följande klockslag:

13:42:22

14:42:22

15:42:22

16:42:22

Under april och maj 2016 betalade Tidal ut mer än 22 miljoner kronor i royalties för spelningar från Beyoncés Lemonade.

Siffror stämmer överens

De två skivor som Dagens Näringsliv nämner i sin granskning är Beyoncés Lemonade och Kanye Wests skiva The Life of Pablo.

Tidal har besvarat den norska dagstidningens frågor och sagt att det handlar om falska siffror som de har fått tag i.

Men summorna på den hårddisk som Dagens Näringsliv har kommit över stämmer överens med Tidals officiella siffror. Tidal har kommunicerat ut att deras abonnenter lyssnade på 758 745 952 låtar under februari 2016.

Totalsumman för februari 2016 på hårddisken som DN granskat är identisk. Samma månad ska många norska lyssnare ha startat Kanye Wests nya skiva The Life of Pablo klockan 02:00:00 och klockan 05:00:00 lokal tid.

Tidal förnekar anklagelserna

Dagens Näringsliv har inga uppgifter huruvida Beyoncé eller Kanye West själva känt till manipuleringen.

Tidningen har under två månader försökt få en intervju med Tidals styrelse men de vill inte ställa upp. De förnekar i ett mejl till Dagens Näringsliv att ha manipulerat strömningar eller justerat royaltyutbetalningar.

Om Tidal

Tidal är en norskutvecklad musikservice som köptes upp av Jay-Z 2015. För närvarande är den en av de största utmanarna till Spotify, enligt egen utsago med 48,5 miljoner låtar och tre miljoner abonnenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.