Hör experterna om strömningskriget. Foto: Martin Ekelin

Så ser framtiden ut i strömningskriget – ”Tjänsterna kommer äta upp varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska strömningstjänsten Netflix lanserades i Sverige 2012. Sedan dess har mängden plattformar som erbjuder film och serier blivit större. De ökande antalet tjänster och deras kamp om tittarens uppmärksamhet är det som kommit att kallas The streaming wars, strömningskriget.

Årligen tillkommer fler strömningstjänster och i dag använder 7 av 10 vuxna i alla fall en av plattformarna. Enligt tv-kritikern Kim Veerabuthroo Nordberg är anledningen till det ökande antalet dels större efterfrågan under pandemin och teknisk utveckling. Och dels en rättighetsfråga.

– De mest strömmade serierna är fortfarande komediklassiker som Vänner och Seinfeld.  Och rättigheterna till dem här har ägts väldigt länge av olika amerikanska nöjesjättar som nu startar egna plattformar för att sälja in sitt material på nytt, säger Kim Veerabuthroo Norderg.

Samlad tjänst inte otänkbart 

Fler tjänster gör det svårare att navigera i strömningslandskapet och leder till att konsumenten tröttnar, det menar Måns Jonasson som är internetexpert på Internetstiftelsen. Enligt honom är en samlad plattform för de olika strömningsleverantörerna i framtiden sannolikt.

– Jag tror det är där vi kommer hamna, precis som i musikbranschen där man samlat flera skivbolag under ett paraply. Företagen måste bara samsas om rättigheterna, säger Måns Jonasson.

Så man kommer lägga vinsterna åt sidan? 

–Ja, eller man kommer inte klara av att ha så här många tjänster, de kommer de äta upp varandra. Till slut kommer marknaden inse att det smarta valet är att slå ihop sina påsar. 

Traditionell tv – en generationsfråga

Den traditionella tv-apparatens tid kan vara förbi när strömning av film och serier årligen blir en större del av vår vardag, det visar rapporten Svenskarna och internet som görs av Internetstiftelsen. 

– Det är en generationsfråga. De yngre har absolut lämnat det traditionella och några kommer säkert aldrig ens att ha traditionell tv i sitt egna hem. Medan de äldre fortfarande är kvar där, säger Måns Jonasson.

I klippet ovan kan du höra mer om strömningskriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.