Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När studenter väljer låtar att springa ut till är Håkan Hellström ett populärt val. Foto: Adam Ihse/Janerik Henriksson/TT

Utspringslåtar – en vattendelare i studenttider: ”Vi är vänner nu”

Publicerad

En konflikt i studenttider kan vara valet av låt att springa ut till på studentdagen.

Kulturnyheterna tog tempen på tre studentklasser som vittnar om starka känslor i beslutsprocessen.

Trettio sekunder har lett till hetsiga diskussioner på många gymnasier runtom i Sverige på sistone. I studenttider ska nämligen ett gemensamt beslut tas av klassen om vilken låt som ska spelas när studenterna springer ut genom skoldörrarna för sista gången.

Och det här har på vissa håll lett till konflikter. På Kungsholmens gymnasium har valet diskuterats flitigt.

– Vi var ett gäng som hade bestämt oss för ”Ramlar” med Håkan Hellström, men så var det ett annat gäng som bestämt sig för en annan låt. Så vi försökte göra ”Ramlar” till klassens låt, och vi spelade den flera flera gånger, på exempelvis studentskivan, säger Sigrid Svanberg.

Kampanjade ni?

– Ja nästintill. Sedan körde vi en omröstning i slutet såklart så att alla skulle få säga sin åsikt.

Remixar egna versioner

Somliga klasser kan inte komma överens och löser det genom att slå ihop flera låtar till en remix. Andra gör en egen variant eller beställer av producenter som gör just utspringsversioner av diverse låtar.

Pelle Avemo Hådells klass ska springa ut till ”Samba de Janiero” av Bellini:

– Det ska vara ett drop att springa ut till och något alla kan sjunga med i, säger han. Det har varit svårt att bestämma för alla tycker väldigt olika, vi röstade i flera omgångar.

Vanligast mest svensk pop

Remixer på svenska artister som Veronica Maggio och Håkan Hellström är vanligast att springa ut till tror Johanna Fahlén. Hennes klass ville ha något unikt och satsade på en remix på Septembers ”Cry for you”.

– Vi tyckte den var lite catchy. Låten spelas ju lite innan klassen springer ut så man vill bygga upp rätt stämning hos de som står och väntar, säger hon till SVT.

Starkast känslor i hennes klass var det kring låtar man absolut inte ville springa ut till.

– Det var svårt att välja men vi försökte komma överens över ett klassråd. Vi är vänner nu, det har inte lett till några bestående men, säger Johanna Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.