Teckning kan hjälpa dig att minnas bättre. Foto: TT

Studie visar: att teckna kan hjälpa dig att minnas

Publicerad

Ett av de mest effektiva sätten att minnas detaljer är att teckna dem, det visar en ny studie vid Waterloos universitet.

Att visualisera, skriva eller fotografera är inte en lika effektiv minnesteknik som att teckna, det framgår i en ny studie som publicerades i veckan.

Forskare vid universitet i Waterloo lät 24 studenter och lika många vuxna över 65 år som var och en fick titta på flera ord. Hälften av dem ombads de sedan att rita av, hälften skulle de beskriva i skrift. I slutet av minnesstudien fick de två minuter på sig att skriva ner så många ord de kunde minnas, skriver Artnet.

Det visade sig att samtliga som deltog hade lättare att minnas de ord som de hade ritat.

Enligt författarna till studien ligger hemligheten i att teckning stimulerar flera sinnen samtidigt, till exempel ens motorik, ens förmåga att visualisera något och upplevelsen av rummet.

Därför skulle den här tekniken också kunna komma att bli värdefull i behandling av patienter med olika typer av demens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.