Sture Allén blev 93 år. Arkivbild. Foto: Jan Forsman/TT

Akademiledamoten Sture Allén har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ledamot och tidigare ständige sekreterare Sture Allén har avlidit, uppger familjen för TT. Han var språkforskare och professor och ledde Akademiens arbete genom 13 år av omfattande ordboks- och klassikerprojekt, samt genom en stor kris, den så kallade Rushdie-affären i slutet av 1980-talet.

”Vår älskade pappa och make, Sture Allén, har i dag lämnat oss i stor sorg och saknad. Efter en tids sjukdom somnade Sture in i all stillhet omgiven av sin familj. Vänligen respektera vårt behov av lugn i denna svåra stund”, skriver familjen i en kommentar till TT.

Besvarade språkfrågor i media

Dokumentation av det svenska språkets alla nyanser genom ordböcker, utgivning av klassiker och språkvård var Sture Alléns främsta arena, såväl i Svenska Akademien som vid universitetet. Han besvarade ofta språkfrågor i radio och TV, bland annat i Gomorron Sverige under 1980-talet, där han med verserad göteborgsk dialekt och stillsam humor redde ut tittarnas funderingar.   

Sture Allén var under drygt tre decennier verksam som professor i språkvetenskaplig databehandling, forskare och rektor vid Göteborgs universitet, där han disputerade i nordiska språk 1965.

Konflikt kring Satansverserna

Han invaldes i Svenska Akademien 1980 som ledamot på stol 3 och var ständig sekreterare 1986 – 1999. Under denna tid uppstod internationell turbulens kring Akademien, då en minoritet av ledamöterna menade att Akademien borde fördöma det dödshot som riktats från iranska religiösa ledare mot författaren Salman Rushdie.

Mullorna ansåg att Rushdie hade smädat islam i romanen Satansverserna. Med hänvisning till Akademiens regler om att inte ta politisk ställning gjordes inget uttalande till stöd för Rushdie, vilket ledde till att ledamöterna Kerstin Ekman och Lars Gyllensten från och med 1989 slutade delta i Akademiens arbete. Även Knut Ahnlund kom i konflikt med Alléns diplomatiska hållning och lämnade några år senare.  

Sture Allén menade att Svenska Akademien inte svikit det fria ordet, bland annat genom att enskilda ledamöter undertecknat stöd för Rushdie och även för andra förföljda författare, trots att Akademien som institution enligt Allén var förhindrad att driva kampanj eller underteckna appeller. 

Drev ordboksprojekt

Bortom tidningsrubrikerna och arbetet med att utse Nobelpristagare i litteratur drev Sture Allén långsiktiga och omfattande ordboksprojekt över det rikssvenska språket, SAOL och SAOB.

Lagom till Akademiens 200-årsdag skrev Sture Allén i antologin Svenska Akademien och svenska språket (1986) att i ett land som Sverige med så kraftiga regionala skillnader i dialekt och språkbruk krävs en omsorg för att bevara en gemensam grund för grammatik och förståelse. Språkvård, framhöll Allén, hörde till grundaren kung Gustav III:s hjärtefrågor: själva huvudändamålet för Svenska Akademiens existens.

Sture Allén blev 93 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.