Succé för T.S. Eliot-app

Publicerad

En app med T.S. Eliots ”Det öde landet” för Apples surfplatta Ipad har blivit en försäljningssuccé.

När brittiska Faber & Faber tillsammans med Touch Press lanserade sin Ipad-app med T.S. Eliots klassiska dikt ”Det öde landet” höjde många på ögonbrynen för den ambitiösa satsningen som hade tagit två år att framställa.

Här fick man förutom texten även se originalmanuskriptet och förklarande noter, men man har också utnyttjat möjligheterna med ljud och rörlig bild. Appen har två uppläsningar av Eliot själv, men också av Alec Guinness, Ted Hughes och Viggo Mortensen, såväl som en filmad uppläsning av Fiona Shaw och kortfilmer med analyser av författare som Seamus Heaney och Jeanette Winterson.

Trots att den prissattes hyfsat högt – 8 pund, eller 105 kronor – har den blivit en succé. Förlaget har inte släppt några försäljningssiffror men säger till The Guardian att man hade hoppats att den skulle ta hem sin produktionskostnad på ett år, men det tog bara sex veckor.

– Vissa i branschen har inte alls trott på konceptet med utökade utgåvor men vi har bevisat att det fungerar och det betyder mycket, säger Henry Volan på Faber & Faber.

Många ser just appar som ytterligare en version av boken som medium, snarare än något som ska ersätta originaltexten som tryckt verk eller e-bok.

”Det här är inte så mycket 'bokens framtid' som en uppvisning i teknikens möjligheter att skänka större värde till ett konstverk – i det här fallet en text lika viktig som svårgenomtränglig,” som The Observer skrev i sin recension.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer