Viet Thanh Nguyen har blivit en stark litterär röst för flyktingars erfarenheter Foto: SVT/ Enno Ladwig

Succéförfattaren: Vi behöver försätta oss i obekväma situationer

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk-vietnamesiska Viet Thanh Nguyen har blivit en stark litterär röst för flyktingars erfarenheter, och hans böcker har rönt stora framgångar. Men samtidigt som han vill utmana läsare politiskt, speglar hans bokförsäljning USA:s politiska karta med flest läsare i demokratnästen.

– Litteraturen erbjuder oss att prata med personer som liknar oss själva. Det är upp till var och en att också se till att försätta sig i obekväma situationer, säger han om dilemmat.

Författaren och litteraturprofessorn Viet Thanh Nguyen flydde Vietnam som barn tillsammans med sin familj. Idag skriver han både akademiskt och skönlitterärt om Vietnamkriget och flyktingskap.

– Som fyraåring togs jag ifrån mina föräldrar och placerades i en amerikansk värdfamilj... det var traumatiskt. Mycket av mitt liv som författare handlar om att bearbeta och omvandla erfarenheterna till litteratur, säger han.

Aktuell med noveller om flyktingskap

Debutromanen Sympatisören fick Pulitzerpriset 2016. En spionroman som beskrivs som unik för att den skildrar Vietnamkriget ur ett vietnamesiskt perspektiv. Senaste boken, novellsamlingen Flyktingar, gavs ut 2019 i svensk översättning av Hans Berggren.

– Jag växte upp i USA medveten om att vi vietnameser bar på fantastiska historier som de flesta aldrig hört om. Det stärkte mina ambitioner att försöka blåsa liv i den mångfald av personer och livsöden jag såg bland oss.

Viet Thanh Nguyen beskriver att han tillhör en litterär tradition där politik ses som en självklar del av litteraturen.

– Jag vill visa att politik kan berika litteraturen och hjälpa till att skapa medryckande berättelse som utmanar läsaren att tänka nytt.

Litteratur för likasinnade?

Samtidigt speglar statistiken kring hans bokförsäljning USA:s politiska karta med flest läsare längs kusten och i storstäder där demokraterna dominerar – ett dilemma för någon som vill utmana politiskt.

Viet Thanh Nguyens lösning är att även kommunicera bortom böckerna. Han är en flitig debattör och kolumnist i amerikanska tidningar, och föreläser på allt ifrån universitet till militäranläggningar.

– Att prata med de som liknar oss själva är tröstrikt, och på sätt och vis vad litteraturen kan erbjuda. Men det är upp till var och en att också se till att försätta sig i obekväma situationer och prata med de som är olika, kanske även antagonistiska mot, en själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.