Successionstjärnan om huvudrollen: ”Logan Roy är inget monster”

Uppdaterad
Publicerad

En av vår tids mest hyllade tv-serier går mot sitt slut. Succession har beskrivits som ett shakespeareskt drama – och kanske har det att göra med att den onda patriarken i familjen Roy som serien handlar om, spelas av en gammal Shakespeareskådespelare – Brian Cox.

Den skotskfödde stjärnan i Succession har en över 50 år lång karriär bakom sig och slog igenom som King Lear många år innan han gestaltade mediamogulen Logan Roy.

– Jag anser att han är en av de mest missförstådda rollfigurerna på tv, säger Brian Cox.

– Han har blivit brutaliserad. Och det har förvandlat honom till vad alla tycker är ett monster. Men jag ser honom inte som ett monster, då hade jag inte kunnat spela honom.

Missförstådd fadersfigur

Han talar om Logan Roy – Successions mörka stjärna runt vilken hela berättelsen roterar. Som vägrar låta sina bortskämda barn ta över hans Fox News-liknande medieimperium. Och som nog för de flesta som sett den prisbelönta dramakomedin framstår som en ganska dålig, och skrämmande, pappa.  

Men Brian Cox håller inte med.  

– Allt han begär är att hans barn ska skärpa sig. Vad han säger till dem är “allt det här kan bli ert om ni vill ha det. Men ni måste uppföra er och ge mig inte nån av er skit”. Men gör de det? Nej. De bara beter sig vidrigt.  

– Vi har en tendens att döma föräldern för barnet. Men barnet växer upp. Jag anser att efter 21 års ålder har man inget att skylla på. 

”Missnöjd med det mänskliga experimentet”

I den fjärde och sista säsongen av den prisbelönta mörka komedin är den åldrande Logan Roy isolerad, övergiven av sina barn och hustru, och börjar fundera över slutet på berättelsen som hittills belönats med ett dussintal Emmystatyetter och fem Golden Globes. 

Vilka likheter finns det mellan dig och Logan? 

– Vi har vissa likheter. Vi är båda missnöjda med det mänskliga experimentet. Skillnaden är att jag är optimist. Mänskligheten befinner sig möjligen på den mörkaste delen av sin resa, men jag tror att det kommer bli bättre.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.