Mellan 1985 och 1991 ledde Svante Grundberg tv-programmet Nattsudd i SVT, tillsammans med radarpartnern Björn Wallde. Foto: Pontus Lundahl/TT och Bertil S-son Åberg/SVT/Arkivbild

Svante Grundberg död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Svante Grundberg har gått bort, bekräftar hans bror för Aftonbladet. Han blev 75 år.

– Total överraskning, det fanns inga förvarnande tecken på detta, säger Björn Wallde, hans radarpartner i programmet Nattsudd, till SVT Nyheter.

Svante Grundberg var mångbegåvad: Verksam som skådespelare, regissör, programledare och författare. Han spelade herr Storch i Sällskapsresan från 1980 och kanotisten i Göta Kanal, året efter. De sista åren sände han Radio Nattsudd i kanalen Radio Gävle.

Mellan 1985 och 1991 ledde han tv-programmet Nattsudd i SVT, tillsammans med radarpartnern Björn Wallde.

– Total överraskning, det fanns inga förvarnande tecken på detta, säger Björn Wallde om vännens bortgång.

– Så det känns obegripligt att se rubrikerna på datorn om att han är död.

Hur skulle du sammanfatta hans gärning?

– Spridande av kunskap om lite udda ämnen och spridande av glädje genom hans filmroller. Han gjorde en stor insats för amerikansk populärkultur, där borde han ha en medalj från amerikanska ambassaden.

”Så fort vi såg något uselt ringde vi varandra”

De båda möttes i slutet av 60-talet inom studentteatern i Lund, berättar Björn Wallde för SVT Nyheter.

– Vi upptäckte ganska så snart att vi var intresserade av Hollywoodfilmer och rock'n'roll, trots att vi spelade Shakespeare och Brecht.

De var också styrelsemedlemmar i en förening som visade filmklassiker för Lunds studenter. På nätterna satt de uppe och tittade på filmerna som skulle visas och rökte, drack och pratade. Det skulle senare bli programidén för Nattsudd.

Upplägget med avsiktligt virriga samtal, obskyra gamla klipp och lågbudgetkänsla visade sig tilltala många.

– Jag tror att många äldre kände igen klippen, så det var en grupp. Många yngre tyckte det var konstigt och halvkul att se medelålders män som var barnsliga och rökte och drack. Det kunde man utläsa av beundrarposten. Tolv-trettonåringar hade riggat upp samma dekor i gillestugan och drack låtsatssprit och låtsasrökte, säger Björn Wallde.

Med åren blev kontakten med Svante inte lika tät som när de var yngre, men den släpptes aldrig helt.

– Vi ältade samma saker hela tiden. Så fort vi såg något uselt på tv ringde vi varandra och hade långa samtal, de kunde vara i timmar. Vi skrattade och skrek åt mycket av det konstiga vi såg på tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.