Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mediernas delaktighet i folkmordet ligger dem i fatet när medielandskapet ritas om se Aldo Havugimana som är nyhetschef för Rwandas public service i klippet ovan. Foto: SVT

Svår balansgång när Rwandas medielandskap ritas om

Uppdaterad
Publicerad

Minnesveckan för folkmordet i Rwanda pågår just nu. Och det är många som under de 30 år som gått haft anledning till självrannsakan – både kyrkan och medierna drev på hetsen mot tutsier.

– Radio RTLM agerade bokstavligen megafon för hutu-extremisternas hatpropaganda mot tutsier, säger Aldo Havugimana, nyhetschef på public service-bolaget RBA.

30 år efter folkmordet har medielandskapet ritats om. Nu finns det ett 30-tal radiokanaler och 12 tv-stationer i landet och det pågår en professionalisering av journalistkåren, bland annat i samarbete med Sveriges radio och Medieinstitutet FOJO som nu finns på plats i Rwanda.

Många hämtar dock sin information från sociala medier, vilket skapar nervositet hos landets makthavare i ett land där medieägare, enligt Reportrar utan gränser, måste svära lojalitet till regeringen.

– Där finns mycket desinformation och folkmordsförnekare som sprider hat. Vad vi kan göra är att berätta sanningen, predika enighet, säger Aldo Havugimana.

Presidenten kritiseras

Men Rwanda har fått kritik för bristande pressfrihet. Landet rankas på plats 131 av totalt 180 länder enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från 2023.

RUG menar att president Paul Kagame ”utnyttjat Rwandas kollektiva minne av folkmordet 1994” för att rättfärdiga sin kontroll över medier ” samt ”förhindra uttryck av oliktänkande eller kritik”.

Men nyhetschefen för Rwandas public service håller inte med.

– Alla röster kommer fram – även de skyldiga till folkmordet som vill be om förlåtelse. Men frågan om folkmord är inte en fråga om pressfrihet, tycker Aldo Havugimana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.