”Svårt att tänka sig ett liv utan Rolling Stones”

Uppdaterad
Publicerad

Barbro Karlsson kommer att se Rolling Stones för 48:e gången när de i kväll spelar på Tele2 Arena i Stockholm. Det är ett ålderstiget band som kommer äntra scenen och som vanligt pratas det om att just spelningen i kväll kan vara den sista i Sverige.

Barbro Karlsson är 66 år och har följt Rolling Stones sedan bandet slog igenom och har redan hunnit se bandet tre gånger på den nuvarande världsturnén. Hon är minst sagt exalterad inför kvällens konsert.

– Allt är bra med Rolling Stones, att de finns, att de har berikat mitt liv i 50 år. Det är svårt att tänka sig ett liv utan dem, säger hon.

Vi träffar Barbro på Östgötakällaren på Södermalm i Stockholm. Restaurangen har abonnerats och är fyllt av glada och förväntansfulla Stonesfans. Ett band som spelar covers av Rolling Stones låtar höjer stämningen ytterligare.

Kan vara sista chansen att se dem, faktiskt

Jens von Reis är nöjesjournalist på SVT och han säger att en av de saker som lockar människor att gå på Rolling Stones konserter är att det kan vara sista chansen att se dem.

– Man har hört i 20 år att det kan vara sista chansen att se dem. Men alla har vetat att de kommer komma tillbaka, säger han.

Jens menar att medlemmarna har passerat sina bästa dagar och att åldern nu börjar tala emot dem.

– Charlie Watts (Rolling Stones trummis) ser ut som om han sitter på ett ålderdomshem. Och hans ålder (73 år) talar faktiskt lite för att det faktiskt kan vara sista gången de kommer den här gången.

”Keith är bäst i hela världen”

Vissa av fansen på Östgötakällaren urskiljer sig mer än andra. 46-årige Ansgar Firsching från Tyskland är en av dem. Med sin leopardrock, precis som den gitarristen Keith Richards synts bära vid ett flertal tillfällen, är det inte svårt att gissa vem i bandet som är hans favorit.

– För mig är Rolling Stones Keith Richards, säger han som om det vore ett konstaterande.

– Keith är den bästa människan i hela världen. Han är den del av mitt liv, fortsätter han.

Keith Richards livsfilosofi är också något som imponerat på Ansgar: ”Skit i lagen. Lagen ska stiftas så som människor lever”.

”För showens skull”

Alla som vi talar med säger att Rolling Stones fortfarande håller en hög kvalitet. Jens von Reis är inte av samma åsikt.

– Publiken kommer inte så mycket för musiken längre. De har haft sin peak som musikanter på scen.

Han säger däremot att kvällens konsert kommer vara uppskattad, trots att bandmedlemmarnas formkurva pekar nedåt.

– Det är en garanterad succé, det spelar ingen roll om det är lite svajigt på sina ställen. Det kanske till och med förväntas av dem.

Ett coverband som har svårt för coverband

Stämningen på restaurangen dämpas något när musiken för en stund tystnar. Bandet, Rocks Off, tar en kort paus och en man går fram till sångaren och säger att han i normala fall hatar coverband: ”Men ni är fan skitbra”.

– Jag har också svårt för coverband. Men jag gillar mitt eget band, säger sångaren Tony Johnson med ett leende.

Bandet är från Göteborg och har spelat ihop sedan 1995 och tidigt stod det klart att de enbart skulle spela covers av Rolling Stones låtar. Bandets svar på Keith Richards, Lars Elf, inflikar att det är kärlek som ligger bakom valet.

– Vi har käkat Stones till frukost sedan vi var små.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.