Bilder från polisen i Kambodja visar Gottfrid Svartholm Warg omgiven av vakter på Pnom Penhs flygplats. Foto: Kambodjansk polis

Pirate Bay-grundare anhållen för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse möttes Gottfrid Svartholm Warg av polis på Arlanda flygplats. Där anhölls han även misstänkt för ett uppmärksammat dataintrång.

Gottfrid Svartholm Warg anlände med ett plan från Kambodja tillsammans med svensk kriminalvårdspersonal tidigt på tisdagsmorgonen. På Arlanda togs han även emot av länskriminalens specialrotel och han anhölls misstänkt för dataintrång.

”I förundersökningen gällande dataintrång mot företaget Logica och Skatteverket har under våren intresse riktats mot en person, Gottfrid Svartholm Warg, som tidigare dömts i Sverige för upphovsrättsbrott” skriver Internationella åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Tiden för att begära honom häktad går ut på fredag den 14 september klockan 12.  Fram tills dess vill man inte säga mer i ärendet, säger Fredrik Berg vid  Internationella åklagarkammaren till SVT Nyheter.

Stannar på häktet

Kjell Lindgren, presstalesman för länskriminalen, säger att polisen enligt åklagarens önskemål höll ett kort förhör med Gottfrid Svartholm Warg på Kronobergshäktet i Stockholm.

Han kommer nu att bli kvar på häktet fram tills att åklagare tagit ställning till häktning eller inte. Om det inte varit för de nya anklagelserna hade han slussats vidare till en anstalt för att avtjäna den ettåriga fängelsedom han fick för medhjälp till upphovsbrott i Pirate Bay-rättegången 2009.

SVT har tidigare rapporterat om Internationella åklagarkammarens utredning av intrånget på it-tjänsteföretaget Logica. Det rör sig om ett dataintrång där hackarna kommit över personnummer. Tusen av dem hör till personer med skyddade uppgifter.

En 35-årig man från Ludvika och en 32-årig man från Stockholm häktades tidigare i sommar misstänkta för att ligga bakom intrången.

Stockholmaren var tidigare aktiv inom numera nedlagda Piratbyrån – en organisation som arbetade för fri fildelning och som startade The Pirate Bay.

Förhördes utan ombud

Ola Salomonsson har sedan en längre tid varit tillförordnad advokat för Gottfrid Svartholm Warg. De har haft kontakt ett flertal gånger sedan han greps i Kambodja, men har inte talats vid sedan han landade i Sverige.

Ola Salomonsson är förvånad över att polisen anhållit och hållit förhör utan att kontakta honom. Han blev under förmiddagen tillförordnad advokat även i det nya ärendet.

Kjell Lindgren på Länskriminalen säger att Svartholm Warg i samband med förhöret fick frågan om han ville ha sitt ombud närvarande.

-Vid ett anhållningsförhör frågar man: ”Hur ställer du dig till misstankarna? Erkänner du eller förnekar? Vill du ha försvarare? Om den misstänkte hade svarat ja så hade vi brutit förhöret, säger han till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.