Foto: TT

SvD låter läsarna välja recensionsböcker

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Dagbladet presenterar ett nytt sätt att välja ut vilka böcker som ska recenseras av tidningens kritiker.

Via en länk får läsarna möjlighet att rösta på tio olika titlar samt ges möjlighet att tycka till om litteraturbevakningen.

”Vi är nyfikna på dina preferenser och åsikter om litteraturbevakningen. Ditt engagemang kan hjälpa oss att göra den ännu bättre”, skriver tidningen

Medier

Kritiserar satsningen

Kritikens roll på kultursidorna har den senaste tiden diskuterats flitigt. Aftonbladets Claes Wahlin är inte imponerad av SvD:s sätt att förnya genren och skriver att tidningens kulturredaktion ”ger upp”.

”Kanske sparar man in en tjänst eller två på kuppen, dessutom behöver redaktionen inte längre ha annan kompetens än rösträknarens. [...] För inte allt för länge sedan var det läsarna som var nyfikna på vad som händer i litteraturens värld. Därför läste de kultursidorna. Nu slipper de i alla fall att läsa SvD:s kultursidor, eftersom de kan se sig som oavlönade arbetsgivare.”

Men SvD:s kulturchef Lisa Irenius menar att kritiken inte är något annat än ett misstförstånd.

Redaktionen bestämmer

– Även i det här fallet är det redaktionen som slutgiltigt bestämmer vilka böcker som recenseras. Vi bjuder in läsarna att göra urvalet tillsammans med oss för att de för en gångs skull ska kunna ha möjlighet att påverka och få en inblick i hur urvalet går till. Sen får vi se vad som händer och exakt hur det kommer gå till i fortsättningen.

Hur kommenterar du Aftonbladets kritik?

– Det är mycket märkligt och visar på total okunskap om hur man jobbar redaktionellt. Det absolut lättaste hade ju varit om vi fortsatte göra som man alltid har gjort med recensioner. Att istället ta till sig av kommentarer och synpunkter kräver en insats, men vi tror absolut att det är värt det och har redan nu fått en fantastisk läsarrespons.  ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet