SvD:s litteraturpris till Lars Jakobson

Publicerad

Svenska Dagbladets litteraturpris tilldelas i år författaren Lars Jakobson. Han får priset för sin roman Vid den stora floden.

Jakobson får, enligt SvD, priset ”för att han med romanen Vid den stora floden utvecklar romanformen och suggestivt genomlyser berättandets, historieskrivandets och samtidsanalysens villkor”.

Lars Jakobson fick inspiration till Vid den stora floden från terroristattackerna den elfte september 2001 och det efterföljande kriget i Irak. Även om Jakobson fått inspiration från attackerna tar inte hans roman elfte september som utgångspunkt.

– Nej, det kan man inte säga. Jag har ju inte skrivit en bok om terrorism. Snarare var det så att efter arbetet med min förra bok, Berättelser om djur och andra, hade jag kvar skisser och enstaka meningar som jag inte kunde släppa, till exempel ”Natten igenom hade hon hört mördaren tvätta sig”, säger han till SvD.

Vid den stora floden utgörs av två parallella berättelser som berättas på övre, respektive undre, delen av bokens sidor.
– Texterna skrevs parallellt i två textfiler, med samma radantal och teckenstorlek som på boksidan, en övertext och en undertext och några tomma rader däremellan. Det var lite knöligt, men jag hittade inget datorprogram som kunde hantera parallella texter i en enda fil. Alltså som tillät ett fritt skiftande mellan texterna, berättar Jakobson och fortsätter:

– Formen kan ju tjäna som kreativt motstånd vilket i sin tur leder tankarna i andra banor och tvingar dig att tänka ett varv till.

Lars Jakobson belönades tidigare i år med Selma Lagerlöf-priset.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer