Sven Melander är död – blev 74 år

Uppdaterad
Publicerad

Tv-personligheten och tidigare journalisten Sven Melander har avlidit vid 74-års ålder efter att ha kämpat mot sjukdom i flera omgångar.

Melanders komiska talang gjorde honom till en älskad och välkänd skådespelare, ett yrke han halkade in på av en slump.

Bara två år efter att han friskförklarades från en omgång cancer meddelade Sven Melander i höstas att han blivit drabbad på nytt av en annan sort. Familjen skriver i ett mejl att Sven Melander somnade in lugnt och stilla omgiven av sin närmaste familj under torsdagen. Han blev 74 år gammal.

”Vi är tacksamma för allt det stöd och omtanke som visats både honom och oss under den här tiden. Pappa hade in i det sista nära till skratt och var nyfiken på både människor och världen. Vi hoppas att det är så han kommer att minnas och vi är glada och stolta över de avtryck han gjort i många människors liv. Vi saknar honom redan och önskar att vi får sörja honom ifred”, säger hans son Victor Melander i ett uttalande.

Sven Melander som programledare för programmet Nöjesmaskinen 1980.

Historia

Sven Melander föddes i Malmö 1947. Han utbildade sig först till byggnadsingenjör men insåg snart att det inte var något för honom. Efter ett par vändor som skötare på mentalsjukhus började han studera på Journalisthögskolan i Göteborg.

Efter examen fick han först arbete på Expressens Malmöredaktion för att senare gå vidare till Aftonbladet i Stockholm, där han blev erbjuden ett sommarvikariat.

Han kom att bli kvar på Aftonbladet i 13 år, som bland annat sportreporter, kvällschef och nöjeschef.

– Kanske den lyckligaste tiden i mitt yrkesliv, har Sven Melander själv sagt om åren som kvällstidningsjournalist.

Sommaren 1979 träffade Sven Melander Lasse Åberg av en slump på en fest i Skåne. Det ena ledde till det andra och Melander fick 1980 rollen som den jovialiske och spritglade Bertil ”Berra” Olsson i Åbergs sedermera klassiska komedifilm Sällskapsresan.

Från inspelningen av Sällskapsresan i San Agustin på Gran Canaria 1980. F.v. Sven Melander, Lasse Åberg och Weiron Holmberg. Foto: Gunnar Lantz/TT

Ledde ”Nöjesmassakern”

Sven Melander i Nöjesmassakern 1985. Foto: Lars Wiklund/SVT

Därmed var karriären inom scen, film och tv i gång och 1985 lämnade han journalistiken för gott. Han ledde bland annat programmet ”Nöjesmaskinen” tillsammans med Stina Lundberg Dabrowski 1982–1984 och därefter det mer renodlade sketchprogrammet ”Nöjesmassakern”.

Sven Melander och Stina Lundberg som programledare för Nöjesmaskinen 1983. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT
Den sedan 2016 avlidne journalisten och underhållaren Åke Cato (t.v.) och Sven Melander från dagarna som programledare för Nöjesmassakern 1988. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT

Melander rekryterade sin Aftonbladetkollega Åke Cato och tillsammans blev de omåttligt populära som tv-kockduon Werner och Werner. 1988 spelade de in en singel, ”Vår julskinka har rymt”, som låg på Svensktoppen i tre veckor.

Sven Melander och Åke Cato som kockarna Werner och Werner i underhållningsprogrammet Tack För Kaffet 1991. Foto: Björn Edergren/SVT

1986-89 var han chef för Kanal 1:s nöjesredaktion på SVT. Han tog över programledarrollen i satirprogrammet ”Snacka om nyheter” efter Stellan Sundahls bortgång år 2000.

Stefan Grundin, Sven Melander, Thomas Oredsson i Snacka om nyheter 2013. Foto: Markus Lindgren/SVT

Från teater till Youtube

Den huvudsakliga sysselsättningen för Sven Melander sedan 1980-talet var dock medverkan i olika teateruppsättningar och krogshower. Rollen som Berra i ”Sällskapsresan” upprepade Sven Melander i musikalen med samma namn från 2015.

Bild från teateruppsättningen Sällskapsresan 2015 med Anders ”Ankan” Johansson (mitten) i huvudrollen, Sven Melander (till höger) och Hans-Erik Dyberg (till vänster). Foto: Ola Torkelsson/TT

2016 började han uppmärksammas för sin Youtube-kanal ”I huvudet på Sven Melander”, där han tog upp aktuella politiska frågor och även intervjuade samtliga partiledare.

Fick politisk profil

2016 hamnade Sven Melander i blickfånget då han tog ställning för Zara Larssons ”jag hatar män”-uttalande. Uppmaningen till alla män att känna kollektiv skuld över våldet mot kvinnor genererade fyra miljoner klick och till att Sven Melander fick en politisk profil, med många hatkommentarer som följd.

– Jag tycker att hela Metoo-rörelsen började då, med Zara Larsson, inte med Harvey Weinstein. Frågan om övergrepp mot kvinnor hade legat och bubblat länge när hon satte fingret på det. Jag beundrar henne oerhört för hennes mod och klarsyn, sade han till TT under 2018.

Samma år berättade han öppet om sin cancerdiagnos och den tumör som avlägsnats från hans kropp. Han fick cellgifter och blev friskförklarad.

Hederspris

Melander tilldelades Årets hederspris 2019 för att i närmare 50 år gett glädje, värme och klokskap i film och tvprogram som Nöjesmaskinen i SVT.

Sven Melander tar emot årets hederspris vid Kristallen 2019 på Cirkus i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

De sista åren medverkade han i många olika sammanhang, bland annat ”Stjärnorna på slottet”, ”Alla mot alla” och även som den första att lämna ”Masked singer” i TV4 efter att ha framträtt i pingvindräkt.

Sven Melander dansar med skådespelaren Kajsa Ernst under Stjärnorna på slottet 2018. Foto: Ulrika Midunger/SVT

Se SVT Nyheters sänding med anledning av Sven Melanders bortgång nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.