Här bor det inte en enda journalist

Uppdaterad
Publicerad

I elva av landets kommuner bor det inte en enda journalist.

Bevakning och granskning görs av utsocknes boende.

Kulturnyheterna besöker en av landets journalistfria kommuner – Svenljunga.

I Svenljunga i Västergötland bor inte en enda journalist. När före detta justitieministern Beatrice Ask var på besök för några månader sedan utnämnde hon Svenljunga till “Sveriges svar på New York”.

Två närpoliser som posterats i Svenljunga har resulterat i att 47 kriminella flyttat från kommunen. Kriminaliteten minskade drastiskt, precis som i New York när borgmästaren skickade ut fler poliser på gatorna. Men det är alltså inte bara kriminella som skyr Svenljunga som bostastadsort – det gör journalisterna också.

Medier

Låg inkomst – få journalister

I Svenljunga är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna stora partier – tillsammans tog de hem hälften av rösterna i senaste valet. Medianinkomsten i kommunen ligger på 19.400 kronor i månaden, under Sverige-snittet.

Det här stämmer väl in med resultaten i Institutet för mediestudiers färska undersökning som SVT tagit del av. Den visar att det bor få journalister i områden där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har starka fästen.

Ju fler låginkomsttagare och arbetare, desto färre journalister.

Tjuvlyssnar i kön

Men att ingen journalist bor i Svenljunga betyder inte att kommunen, med drygt 10.000 invåndare, är osynlig i media.

Mitt på torget i Svenljunga ligger Borås Tidnings lokalredaktion, där två journalister jobbar.

Det är faktiskt skönt att inte bo här, utan ha lite distans till politiker och näringslivspersoner som granskas, tycker reportern Marie Haglund, som är bosatt i grannkommunen.

– Samtidigt tror jag det är avgörande att ha en redaktion på plats i Svenljunga. Vi är här fysiskt, sköter inte jobbet över telefon, utan möter människorna vi rapporterar om varje dag, säger Marie Haglund.

– Dessutom kan man tjuvlyssna lite i kön till Ica, tilllägger hon skrattande.

Fingertoppskänsla

I grannkommunen Tranemo finns redaktionen för gratistidningen Svenljunga-Tranemo tidning. Här tycker redaktionen att man klarar jobbet att bevaka grannkommunen, trots att noll av fem journalister på tidningen bor där.

– Det viktiga är att ha fingertoppskänsla för trakten och det har vi, säger avgående chefredaktören Sune Strand.

Invandrartätt – inte populärt

Undersökningen från Institutet för mediestudier visar också att journalister inte väljer att bosätta sig i invandrartäta områden.

– Journalister tillhör medelklassen och vill inte bo i de områdena, säger Stefan Eklund som är chefredaktör för Borås tidning.

Borås är en segregerad stad, med två invandrartäta områden: Hässleholmen och Norrby. Rapporteringen härifrån har ofta varit alarmistisk och problemorienterad. En nyhet som spreds över hela landet nyligen handlade om en romsk tiggare som mejades ner av en mopedist på Hässlholmen. 

”Måste lämna skrivborden”

Ingen journalist på Borås tidnings redaktion är bosatt vare sig på Hässleholmen eller i Norrby.

– Det ställer högre krav på journaliserna. Vi måste lämna skrivborden och etablera oss på ett professionellt sätt i Norrby och på Hässleholmen. Men visst blir det svårare när man inte har den vardagliga kontakten med områdena.

Men han tror ändå att tidningen klarar av att spegla Norrby och Hässleholmen. Områdena ligger nära citykärnan.

– Jag hade gärna rekryterat från områdena om jag hade möjlighet. Men idag är det svårt, utbildningsnivån här är låg. Jag tror det kommer ändra sig, vi går mot ett mångkulturellt samhälle där gränserna suddas ut, säger Stefan Eklund.

Pendlar från Göteborg

Borde man uppmana journalister på tidningen att flytta in i områden där de inte bor idag?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns något osmakligt elitistiskt i det. Det är en konstig idé, säger Stefan Eklund.

En femtedel av journalisterna som jobbar på Borås Tidning pendlar från Göteborg.

– Det hade inte gått att göra Borås Tidning med bara journalister från Göteborg, lokalkännedom krävs, säger Stefan Eklund.

Han pekar på att viktiga detaljer kan bli fel när en utsocknes journalist skriver om Boråstrakten.

– Det heter “på” Hässleholmen och inte “i” Hässleholmen. Den typen av fel retar ofta läsare.

Han har också reagerat på riksmedias beskrivning av Borås.

– Det blir ofta klyschigt. Jag tror inte Borås och andra ställen är så bonniga som riksmedia ofta vill få det till, säger Stefan Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet