Kristina Winberg (Sd), Jute Guteland (S), Soraya Post (Fi) och Christofer Fjellner (M) är alla kritiska till förslaget i sin nuvarande form. Foto: TT

Svensk enighet inför omstridda EU-förslaget: Alla partier säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen röstar EU-parlamentet om det omstridda förslaget om en ny upphovsrätt inom EU ska ändras, innan det går vidare mot ett slutgiltigt beslut. Utfallet i dagens röstning förväntas bli jämnt, och kritiska röster talar om ett ödesval för internet. En enkät som Kulturnyheterna genomfört visar att samtliga svenska representanter säger nej till förslaget i sin nuvarande form. 

Arbetet men ny upphovsrättslagstiftning inom EU har pågått i flera års tid, och närmar sig nu sitt slutskede. Men förslaget har väckt en intensiv debatt om huruvida den nya lagen är för strikt och riskerar att skada ett öppet och fritt internet.

Kritiken har främst riktat in sig mot artikel 11 och 13 i lagförslaget. Den förstnämnda handlar om att medier ska få ersättning av sociala medie-företag som Facebook eller Twitter, när det länkas till deras nyhetsartiklar på sajterna.

Artikel 13 föreslår att ett upphovsrättsligt filter placeras på sociala medier, för att förhindra att upphovsrättsskyddade bilder, musik eller filmer laddas upp olovligen. Flera upphovsrättsorganisationer är positiva, och ser ett behov av stärkt skydd för artister och konstnärer. Men nätaktivister varnar om ”länkskatt”, censur och massövervakning.

Förslaget röstades igenom EU-parlamentets juridiska utskott i juni, och under torsdagen röstar nu parlamentet om det omstridda förslaget ska ändras eller ej innan det går vidare mot ett slutgiltigt beslut. Frågan har väckt enormt engagemang, flera parlamentariker säger till SVT att de mottagit tusentals mejl från oroade privatpersoner inför omröstningen.

Alliansen säger nej – vill se flera justeringar

Kulturnyheternas enkät om den svenska synen på frågan visar stor politisk enighet, samtliga 20 svenska parlamentariker är kritiska till lagen i sitt nuvarande skick. Allianspartierna är generellt positiva till en stark upphovsrätt, men menar att förslaget slår för brett och riskerar att skada små företag och privatpersoner.

– Att införa krav på plattformar att granska och filtrera innehåll och att införa licensavgift på länkar till tidningsartiklar kommer att försämra användarbarheten för internetanvändare, säger Christofer Fjellner (M), om varför Moderaterna går emot förslaget i sin nuvarande form.

– Självklart ska skapare av upphovsrättsskyddat material få rättvist betalt. Men beslutet som fattades av det juridiska utskottet riskerar att förstöra internet som vi känner till det idag. Där filter kan komma att sättas upp på webbplattformar och möjligheten att dela material starkt kommer begränsas, säger Fredrick Federley, om Centerpartiets syn på saken.

Rödgröna partierna vill stoppa förslaget

Även de rödgröna EU-representanterna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är negativa till förslaget.

”Konstnärer och artister måste få betalt för sina verk, men detta får inte ske på bekostnad av den personliga integriteten eller grundläggande fri- och rättigheter. Det är viktigt att bevara internets karaktär av öppenhet”, skriver de socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Aleksander Gabelic och Anna Hedh i ett gemensamt uttalande.

– Så som de ser ut nu hotar artikel 11 och 13 helt enkelt ett fritt och öppet internet, säger Malin Björk, om Vänsterpartiets hållning i frågan.

SD och FI är kritiska

Sverigedemokraterna dömer även de ut förslaget helt, och kommer rösta nej under torsdagen.

– Naturligtvis är vi negativa till det nya copyrightdirektivet eftersom artiklarna 11 och 13 kan tolkas som en mycket kraftig censur av uppladdade verk och filer, säger Kristina Winberg, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna. 

Soraya Post i Feministiskt Initiativ kommer också rösta nej. Post ser förslaget som otydligt och riskabelt, och vill därför se ändringar innan parlamentet går vidare.

– Vi vill att detta direktiv ska bli ett viktigt steg mot att ge kulturskapare bättre villkor när deras verk används och sprids på nätet, säger Post om vad hon hoppas ska ske om det nuvarande förslaget stoppats.

Vad står på spel under torsdagens omröstning?

Torsdagens omröstning handlar om huruvida det juridiska utskottets förslag till en ny upphovsrättslag ska antas i sin nuvarande form, eller om det ska omförhandlas. Accepteras förslaget kommer det gå vidare till en avslutande förhandlingsprocess med Ministerrådet.

Säger parlamentet nej måste förslaget istället göras om och en ny omröstning sker i september. Enligt de parlamentariker Kulturnyheterna pratat med förväntas omröstningen bli jämn. 16 av de sammanlagt 20 svenska delegaterna kommer att delta i voteringen i Strasbourg klockan 12 idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.