Regissören Hogir Hirori får priset för bästa regi i dokumentärklassen. Foto: TT

Svensk film vinnare på Sundancefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske regissören Hogir Hirori prisas på filmfestivalen i Sundance för sin film Sabaya. Filmen handlar om en grupp frivilliga i Syrien som spårar upp och räddar yazidiska kvinnor som hållits fångna som sexslavar av IS.

Hogir Hirori, som får priset för bästa regi i dokumentärklassen World Cinema Documentary på Sundance Film Festival.

”Det betyder väldigt mycket för mig och hela filmteamet, men vi vill tillägna det till alla yazidiska flickor och kvinnor som fallit offer för IS brutalitet, och det Yazidiska Hemcentret för deras enorma och viktiga insats. De är de verkliga hjältarna”, säger han i ett pressmeddelande.

Del av triologi

Hirori är född i irakiska Kurdistan och flydde till Sverige 1999.

Hans förra film ”The deminer” från 2017 Guldbaggenominerades bland annat och har visats på fler än 50 internationella filmfestivaler. Sabaya är tredje delen i en trilogi där Hogir Hirori visar vilka konsekvenser det brutala kriget i norra Irak har haft.

Samtidigt får den svenska samproduktionen Flee det stora jurypriset i samma kategori som Sabaya på Sundancefestivalen. Den animerade dokumentären av Jonas Poher Rasmussen skildrar utifrån en sann historia hur en man ”tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid”.

Svenska producenten Monica Hellström och distributören Triart står bakom Flee.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.