• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Bo Rothstein återvänder till Göteborg. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs Universitet

Svensk professor lämnar Oxford i protest mot Trump

Publicerad

Sedan 2015 har Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, varit verksam vid universitetet i Oxford – ett av världens mest prestigefyllda universitet. Nu avsäger han sig sin professur i protest mot Donald Trump.

Under måndagen meddelade Bo Rothstein att han lämnar Oxford i protest, rapporterar Göteborgs-Posten. Anledningen är att Leonard Blavatnik, en av universitets största donatorer även stödjer den amerikanske presidenten.

– Jag kan inför studenter och kollegor inte försvara att jag ger legitimitet eller trovärdighet åt en person som ger stora donationer till en regering som står för raka motsatsen till det jag arbetar för, säger Bo Rothstein till Dagens Nyheter.

Rothstein forskar om bland annat politiska institutioner och deras kvalitet, välfärdspolitik och korruption. Han är även varit med och grundat institutet Quality of Government vid Göteborgs universitet.

Till Dagens Nyheter säger Bo Rothstein att han nu ser fram emot att återvända till Göteborgs Universitet, även om han gärna hade avslutat sin karriär i Oxford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer