Mats Malm, Eric M Runesson och Tomas Riad Foto: Henrik Brunnsgård/ Fredrik Sandberg/ Henrik Montgomery/ TT

Vem blir Svenska Akademiens nästa ständiga sekreterare?

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien kommer att behöva hitta en ny ständig sekreterare under 2019, men på grund av institutionens höga medelålder finns det i nuläget bara tre ledamöter som uppfyller kriterierna.

Den nuvarande ständige sekreteraren Anders Olsson fyller 70 år den 19 juni. Enligt Akademiens stadgar ska han därmed lämna sin post som ständig sekreterare om inte institutionen fattar beslut om annat.

Ett sådant beslut är dock osannolikt – i en intervju med TT i december 2018 bekräftade Anders Olsson att ett byte av ständig sekreterare kan komma att ske redan i sommar.

-Det här är ett jobb som är väldigt krävande, som alla förstår. Särskilt det här året har varit väldigt tungt. Mitt mål har varit att hjälpa Akademien att överleva och komma på fötter efter den här krisen. Jag vill gärna bidra under sex månader till att stabilisera läget, men efter det tror jag inte att jag kommer att fortsätta.

Tre alternativ

Därmed behöver en ny ständig sekreterare utses. Svenska Akademiens höga medelålder gör att det i nuläget bara finns tre alternativ: Tomas Riad, 59 år eller de nyinvalda ledamöterna Eric M Runesson, 58 år, och Mats Malm, 54 år. Anders Olsson vill inte uttala sig om vem av dem som skulle kunna tänkas bli hans efterträdare.

-Under den gångna perioden har det varit svårt att överblicka framtiden och ta upp sådana frågeställningar. Det viktigaste har varit att komma vidare och det har gjort att den här frågan har känts ganska avlägsen. Men ju stabilare läget blir för Akademien desto aktuellare blir naturligtvis också den frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer