Anders Olsson vill inte kommentera domen mot Jean-Claude Arnault. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska Akademien tyst om domen mot Jean-Claude Arnault

Publicerad

Den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, döms i hovrätten till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter. Han har nära kopplingar till Svenska Akademien, men trots det vill institutionen inte kommentera domen.

Jean-Claude Arnault, är gift med akademiledamoten Katarina Frostenson och har fått ekonomiskt bidrag från Svenska Akademien för sin kulturverksamhet. Under rättegången i Svea hovrätt, till skillnad från tingsrätten, kallades Katarina Frostenson in för att vittna till sin makes fördel.

Trots det väljer fortfarande Svenska Akademien att inte kommentera domen.

– Vi har ingenting att säga eftersom det här inte är kopplat till Akademien. Men rättvisan måste ha sin gång, vi har respekt för det, säger Anders Olsson till TT.

Det var förra hösten som Dagens Nyheters publicerade den första artikeln med anklagelser mot Jean-Claude Arnault om sexuella övergrepp och trakasserier mot 18 kvinnor. Svenska Akademien slungades in i en djup kris och Nobelpriset i litteratur ställdes in. Fem ledamöter har sedan dess trätt ur Svenska Akademien, och ytterligare fyra har kvar sina stolar men deltar inte i arbetet. Katarina Frostenson är en av dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer