Enligt Akademiens direktör, Anders Olsson, var det inte ett uteslutningsärende, och man hade ingen omröstning om Sara Danius. Foto: TT

Besked från Akademien väntas under tisdagen – ”handlar om både bakåt och framåt”

Publicerad

Svenska Akademien kommer via ett pressmeddelande att ta ställning till flera olika punkter rörande Akademien under tisdagen. Det bekräftar Akademiens direktör Anders Olsson för SVT Nyheter.
– Det handlar om både bakåt och framåt, bland annat i förhållande till den advokatutredning som varit, säger han.

Den senaste turbulensen inom Svenska Akademien har bidragit till flera frågetecken rörande framtiden.

Akademiens beslut att låta den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius lämna posten har fattats på ett korrekt sätt och står fast. Det säger Akademiens direktör Anders Olsson till SVT Nyheter.

Ledamoten Sara Stridsberg har tidigare ifrågasatt giltigheten i Akademiens beslut i torsdags att låta Sara Danius lämna uppdraget som ständig sekreterare.

Eftersom endast elva personer deltog vid mötet och det krävs tolv vid uteslutningsärenden, anser Stridsberg att det kan ifrågasättas om beslutet fattades på korrekt grund.

Inte ett uteslutningsärende

Akademiens stadgar säger att det krävs minst tolv närvarande och minst två tredjedels majoritet för att utesluta en ledamot, eller för att välja in en ny.

– Jag ifrågasätter om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt. Jag skulle inte säga att spelet är förlorat, sa Sara Stridsberg till SVT Nyheter.

Olsson: Inget uteslutningsärende

Vid beslutet i torsdag fanns bara elva ledamöter närvarande, bland annat eftersom tre ledamöter som tidigare positionerat sig på Sara Danius sida i konflikten om Katarina Frostenssons framtid.

Men enligt Akademiens direktör, Anders Olsson, var detta inte ett uteslutningsärende, och man hade ingen omröstning.

– Det var ett beslut i Akademien som klubbades. Vi tar många beslut som inte är nedskrivna. Beslutet klubbades och står fast, men det var inte omröstning eller liknande utan det var Danius som självmant gick efter majoritetens vilja, säger Anders Olsson till SVT Nyheter.

Fler detaljer väntar i morgon

Han bekräftar också att Akademien håller på att färdigställa ett pressmeddelande som ska offentliggöras under tisdagen, men det kommer enligt Olsson inte ta upp frågan om Sara Danius eller andra ledamöters framtid.

– Nej, men vi tar ställning till andra saker i pressmeddelandet. Det handlar om både bakåt och framåt, bland annat i förhållande till den advokatutredning som varit.

I övrigt har Anders Olsson inga övriga kommentarer.

– Nej jag beklagar att andra ledamöter har gått ut och gjort enskilda kommentarer. Jag vill att vi ska ha en gemensam linje och den kommer jag svara på frågor om i morgon, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet