David Dencik om att spela mot Kidman och Moss

Andra säsongen av Top of the lake har premiär i svensk tv. David Dencik, som spelar en obehaglig ”strumpor-i-sandaler-akademiker” lovar Kulturnyheterna att serien tar ut svängarna.

Den andra säsongen av Jane Campions kriminalserie Top of the lake utspelar sig fyra år efter den första säsongen, där polisen Robin Griffin (Elisabeth Moss) söker efter en försvunnen gravid 12-åring.

LÄS MER: Intervju med Elisabeth Moss

Moss är tillbaka i rollen som Robin och denna säsong syns även Nicole Kidman, Gwendoline Christie från Game of thrones och svenske David Dencik, som spelar en obehaglig tysk kallad ”Puss” som bor ovanpå en bordell.

– Han är en akademiker från förr, han har många teorier om samhället, vad som är rätt och fel och sin position. Sen har han en flickvän som är lite väl ung för honom. Han är killen som går runt med strumpor i sandalerna och långt hår, berättar David Dencik för Kulturnyheterna.

”Komplex och motsägelsefull”

Regissören och manusförfattaren Jane Campion, som bland annat gjort Pianot och In the cut, har gjort sig känd för komplexa skildringar av kvinnoöden och David Dencik säger att han kommer minnas inspelningarna som en speciell tid i sin karriär.

– Det var jättekul, Jane har skrivit ett väldigt bra manus och min roll är väldigt komplex och motsägelsefull. Jag trivdes vansinnigt bra i det rummet som hon skapade. Det är en serie som vågar ta ut svängarna, det är modig dialog, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer