Ellen Tejle medverkar i dokumentären This changes everything Foto: SVT

Svenska Ellen Tejle i stjärnspäckad Hollywood-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Ellen Tejle står bakom A-märkningen – stämpeln som ges till filmer som klarar Bechdeltestet – medverkar i den nya dokumentärfilmen This changes everything, som handlar om jämställdheten Hollywood. På lördag blir det världspremiär på filmfestivalen i Toronto.

Sexism och ojämlikhet inom filmbranschen är inget nytt, men eskalerade medialt efter att flera kvinnor anmälde filmproducenten Harvey Wienstein för sexualla övergrepp och trakasserier.

Ellen Tejle är tidigare biografföreståndare, numera verksamhetschef på ett produktionsbolag och tillsammans med en rad Hollywoodstjärnor medverkar hon i This changes everything, en film om sexismen och ojämställdheten inom filmbranchen.

När Kulturnyheterna träffar henne är hon bara timmar ifrån planet som tar henne till filmfestivalen i Toronto.

- Det känns pirrigt, man får se om man kommer stå där med Cate Blanchett, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Natalie Portman och Gina Davies. Och det ska bli väldigt spännande att se filmen såklart.

”Var tvungen att förändra”

I filmen intervjuas Eller Teijle om kampanjen som började som ett internt skämt, men som sen utvecklades till en närmast global upplysningskampanj om kvinnlig representation på vita duken. Det handlar om hennes initivativ A-märkt film som är en typ utav konsumentupplysning, som ges till filmer som klarar Bechdeltestet. Det innebär att filmen ska porträttera två kvinnor, vilka båda namnges och talar om någonting som inte handlar om män.   

- Jag tror att min roll i filmen är att jag är en gräsrotsperson som utifrån min plattform Bio rio kom på att jag inte var så bra på jämställdhet. Jag kände att jag var tvungen att förändra, det och förändra mig själv och synliggöra att vi har ett jättestort problem, säger hon.

- Vi ligger bäst till i världen, när det gäller kvinnor bakom och framför kameran, men det är inte 50/50. Det handlar om att medvetandegöra och att personer med makt verkligen förstår att detta är på riktigt och går in med incitament för att förändra, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer