Stadsbiblioteket i Malmö sätter upp porträtt av Dawit Isaak och Gui Minhai. Foto: TT/freedawit

Svenska fängslade skribenter hedras med tavlor

Publicerad

Det har snart gått 20 år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea. På årsdagen sätter Stadsbiblioteket i Malmö upp porträtt av Isaac och den svenske förläggaren Gui Minhai.

De tas ner först när svenskarna är fria.

Den 23 september 2021 har journalisten och författaren Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 20 år, utan anklagelser eller åtal.

Den 17 oktober 2015 fördes den svenske förläggaren Gui Minhai bort från sin semesterbostad i Thailand, och har sedan dess hållits fängslad i Kina. Förra året dömdes han till tio års fängelse.

För att uppmärksamma de fängslade svenskarna hängs två porträtt på två meter vardera upp på Stadsbiblioteket i Malmö. Syftet med tavlorna är att hedra Gui Minhais och Dawit Isaaks gärning.

Frihetsberövandet är ”en påminnelse om att vi aldrig kan ta press- och yttrandefrihet för given”, skriver biblioteket i ett pressmeddelande.

Under invigningen den 23 september kommer författarna Torbjörn Flygt, Naeimeh Doostdar och David Zimmerman att läsa verk av sina fängslade kollegor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer