Amc Entertainment äger svenska Filmstadens ägare, Nordic cinema group. Foto: TT

Svenska Filmstadens ägare går med miljardförlust

Uppdaterad
Publicerad

AMC Entertainment, som äger en av världens största biografkedjor, har förlorat mer än 8,6 miljarder kronor under det tredje kvartalet – trots att en stor andel av dess biografer är öppna, skriver Los Angeles Times.

Sedan coronapandemin drabbade världen i mars har man återigen öppnat 539 biografer i USA, vilket är ungefär 90 procent av det totala antalet i landet. Biograferna har haft en publikkapacitet på mellan 20 och 40 procent.

Men bristen på vaccin och storfilmer att visa, när premiärer skjuts på framtiden, gör att publiken i stor utsträckning fortsätter att hålla sig hemma.

Äger Filmstaden

Företagets intäkter minskade med 91 procent jämfört med samma kvartal förra året och biografkedjan riskerar att gå i konkurs redan vid årsskiftet.

Kedjan äger Filmstadens ägare, Nordic cinema group. Men vilka konsekvenser en amerikansk konkurs skulle få för Filmstaden är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.