Svenska fotografen om mötet med ”Tigerkungen”

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentärserien ”Tiger King” skildras den upp och nedvända värld som utgörs av ett par privata djurparker och deras handel med exotiska kattdjur i USA. En osannolik historia som innehåller, vapen, hämnd, metamfetamin och polygami. Fotografen Julia Lindemalm har själv befunnit sig på det zoo i Oklahoma som utgör händelsernas centrum. 

– Det är väldigt mörkt att se serien. Dels människorna men framför allt djuren som används som rekvisita i de här människornas liv. Jag hoppas att serien leder till att det kommer lagar som reglerar det här, säger fotografen Julia Lindemalm till Kulturnyheterna. 

Ett märkligt möte

Julia Lindemalm ville i en fotobok skildra människor som tagit sin relation till djur ett steg längre. Hon hittade Joseph Allen Maldonado-Passage alias Joe Exotic, “Tigerkungen”, som då ägde runt 200 tigrar på sitt privata zoo. 

Mötet med Tigerkungen minns Julia Lindemalm som ett av de märkligaste i sitt liv. 

Nu avtjänar Joe Exotic ett 22-år långt fängelsestraff, bland annat för att ha försökt beställa ett mord på djurrättsaktivisten Carole Baskin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.