Kompositören Ludwig Göransson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenske kompositören nominerad till en Oscar

Uppdaterad
Publicerad

Kompositören Ludwig Göransson har chans att ta hem en prestigefylld Oscars-statyett. Det stod klart efter att nomineringarna tillkännagivits under tisdagen. Han nomineras i kategorin bästa musik för soundtracket till hyllade Black Panther.

Det har varit ett nomineringstätt år och fjolår för svenske Ludwig Göransson. Senast i raden stod han inför chansen att ta hem pris för bästa originalmusik vid Golden Globe-galan. Det för soundtracket till afrofuturistiska actionfilmen Black Panther.

Nu har hans musikaliska insats i den hyllade Marvel-filmen även gett honom en nominering vid filmgalornas gala – Oscars. Även det i kategorin bästa originalmusik.

Grammy-belönad

I januari 2018 tog han hem en Grammy tillsammans med Childish Gambino, skådespelaren Donald Glovers rap-alterego, för låten Redbone. De två samarbetade också på låten This is America vars omtalade video rönte stor uppmärksamhet förra året. Även musiken till Marvel-filmen Venom är undertecknat Göransson.

I en intervju med TT har Ludwig Göransson kallat sitt arbete med soundtracket för Black Panther ”en livsomvälvande upplevelse”.

– Det var en ”dream come true”, men väldigt hårt slit, beskrev Ludwig Göransson vidare sitt arbetet med filmmusiken i intervjun med TT.

Härnäst: Star wars-musik

I december förra året blev det även känt att Ludwig Göransson kommer komponera musiken till en ny Star Wars-serie. Serien som heter The Mandalorian har beräknad premiär i slutet av 2019 och ska utspela sig efter imperiets fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.