Anna Starbrink (Fp) och Roger Mogert (S) ger nu sitt stöd till Roozbeh Janghorban. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska kulturpolitiker: ”Låt Roozbeh stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturlandstingsrådet och kulturborgarrådet i Stockholm ansluter sig nu till de ökande kraven på att Roozbeh Janghorban ska ges asyl i Sverige.

Efter Internationella PEN, Reportrar Utan Gränser och Journalistförbundets kritik: Nu ger även kulturlandstingsrådet Anna Starbrink (Fp) och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) sitt stöd till kraven på att den utvisade dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban ska ges asyl i Sverige.

”Det fria ordet måste ständigt hävdas även av oss. Kulturskapares och allas frihet att uttrycka sig utan hänsyn till oss och andra politiker, myndigheter och makthavare får aldrig hotas”, skriver de två kulturpolitikerna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Fristad för filmare

Starbrink och Mogert skriver vidare att Stockholm stad och landsting nu vill utöka fristadsprogrammet till att innefatta fler konstarter och utövare, då ”Roozbeh är långt ifrån ensam”.

Det var i början på februari som Kulturnyheterna rapporterade om den regimkritiske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban, som utvisats till Iran trots att Reportrar Utan Gränser menar att han riskerar att fängslas och i värsta fall avrättas om han återvänder.

Läs hela vår rapportering kring Janghorbans fall här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotad filmare

Mer i ämnet