Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sociala medier och traditionella medier glider samman”, säger Gunnar Nygren, professor emeritus i journalistik vid Södertörns högskola. Foto: SVT och TT

Svenska mediers bevakning av kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två år sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Kriget beskrivs som det första sociala mediekriget, och det har skapat en rad problem i bland annat nyhetsrapporteringen.

– Det kan bli problem för trovärdigheten, säger Gunnar Nygren, medieforskare.

Gunnar Nygren är professor emeritus i journalistik vid Södertörns högskola och han har studerat mediebevakningen av kriget i Ukraina.

– Det har blivit en mer nyanserad bevakning i takt med att de stora medierna har skickat egna korrespondenter till krigsområdet vilket gör att vi inte behöver vara lika beroende av de internationella medierna, säger Gunnar Nygren.

Kriget i Ukraina

Däremot menar han att det har varit svårare för journalister att bevaka vad som händer i det ryska civilsamhället.

Första sociala mediekriget

Gunnar Nygren menar att kriget i Ukraina har blivit det första kriget som tar plats på sociala medier.

– Sociala medier och traditionella medier glider samman vilket skapar problem för trovärdigheten. Traditionella medier tar filmer från sociala medier som är svåra att verifiera, säger Gunnar Nygren och fortsätter:

– De stora internationella medierna har resurser att verifiera material, men i Sverige är det inte lika många medier som har sådana resurser. Vissa medier använder mer okritiskt material från sociala medier och använder det som om det vore sant.

”Ett gammalt krig är ingen nyhet”

Kriget har pågått i två år och mycket tyder på att det kommer att pågå ett tag till. Gunnar Nygren hoppas att medier kommer att ha kvar korrespondenter i Ukraina, men också att de kommer att stärka bevakningen av det ryska civilsamhället.

– Journalistik letar efter det nya, och ett gammalt krig är ingen nyhet. Jag hoppas att man fortsätter ha korrespondenter där och att man hittar metoder för att bevaka vad som händer i Ryssland, säger Gunnar Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet