Saxofonisten Jonas Kullhammar är i Polen för att spela live + bild från gitarristen Ulf Wakenius konsert i Salamanca, Spanien. Foto: Ulf Wakenius/SVT

Svenska musiker flyr utomlands för att spela inför publik

Uppdaterad
Publicerad

Publiktaket på 50 personer ställer till det för svenska musiker. Nu söker de sig utomlands för att kunna spela inför publik.

– I Sverige är vi styrda av sifferbyråkrater samtidigt som kulturen håller på att dö, säger jazzgitarristen Ulf Wakenius.

Den svenska konsertbranschen står still.

Reglerna i Sverige gör att en konsertpublik som högst får bestå av 50 personer. Samtidigt samlas långt fler människor på restauranger, badstränder och i köpcentrum.

Eftersom publiktaket är betydligt högre i andra europeiska länder söker sig många musiker utomlands för att kunna spela live.

Jazzgitarristen Ulf Wakenius är nyligen hemkommen från spanska Salamanca och Santander där han spelade för 500 personer per konserttillfälle.

– Allt var väldigt välordnat. Det var långa rader av stolar med en och en halv meters mellanrum och munskyddstvång. Folk gick in i omgångar och det fanns handsprit, säger han.

”Inser hur mycket jag saknat det”

Saxofonisten Jonas Kullhammar laddar för sin första livespelning sedan i juni. Tillsammans med bandet Koma Saxo uppträder han på en festival i Lodz i Polen under torsdagskvällen, också där inför 500 utspridda konsertbesökare.

Spelningar utomlands är vanligtvis vardagsmat för både Ulf Wakenius och Jonas Kullhammar. Men nu känns det speciellt.

– Även om det nu bara handlar om en konsert känner jag en väldig glädje att spela inför en publik igen. Jag inser hur mycket jag har saknat det, säger Kullhammar.

”Utomlands som gäller”

Ulf Wakenius berättar om arbetslösa kollegor som förtvivlat letar lösningar ute i Europa.

– Det är utomlands som gäller. Trombonisten Nils Landgren spelar i Hamburg ikväll för tusen personer. Allt under ordnade former på ett torg som tar det tredubbla. Jag förstår inte varför det inte går att göra i Sverige.

Jonas Kullhammar och Ulf Wakenius understryker att alla kollegor inte har möjlighet att resa iväg och spela. Och de är starkt kritiska till regeringens sätt att behandla kulturen, både när det gäller att hantera konsertarrangemang och det ekonomiska stödet till enskilda kulturarbetare.

– Det är groteskt att du kan ha 300 personer på en restaurang men tvingas köra ut 250 stycken om det kommer in en trubadur, säger Ulf Wakenius.

Konsertregler i Norden

Reglerna varierar i de nordiska länderna. Finland slopade nyligen taket på 500 personer och där finns i dagsläget ingen övre gräns.

I Danmark tillåts just nu allmänna sammankomster på upp till 500 personer.

Även i Norge kan arrangörerna släppa in en publik på 500 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.