Niki Lindroth von Bahr tar emot pris för sin film Min börda vid Guldbaggegalan 2018 . Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska Niki Lindroth von Bahr gör serie för Netflix

Publicerad

Den svenska animatören och konstnären Niki Lindroth von Bahr är en av personerna bakom en ny animerad serie som Netflix har köpt in. Serien heter House och Netflix beskriver den som en mörk komedi.

Den nya serien House handlar om ett hus och de surrealistiska berättelserna om tre generationer av familjer som bor där. Serien produceras av animationsstudion Nexus och animatören och konstnären Niki Lindroth von Bahr kommer att regissera ett av seriens avsnitt.

Belönades med en guldbagge

Niki Lindroth von Bahr tidigare vunnit flera priser för sina animerade filmer. Hennes kortfilm Min börda har vunnit pris på både Annecys och Torontos internationella filmfestivaler och belönats med en guldbagge.

Hon har tidigare berättat för Kulturnyheterna att det är svårt rent ekonomiskt att jobba med animerad kortfilm i Sverige.

”Animation förknippas med barnkultur”

– I Sverige förknippas animation väldigt mycket med barnkultur och inte så mycket mer, medan det i till exempel Frankrike anses vara en del av highbrow-kulturen, sade hon till Kulturnyheterna förra året.

Andra kreatörer som kommer att göra avsnitt till serien House är belgiska Emma de Swaef och Marc James Roels och brittiska Paloma Baeza som tidigare har gjort stop-motion filmen Poles apart som vann pris för bästa animerade kortfilm på Bafta-galan 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.