Foto: Ronald Zak AP / TT Bild

Svenska orkesterförbundet tar strid för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Trots att orkestermusiken engagerar tiotusentals människor har den haft en dyster utveckling. Nu kämpar förbundet för en förändring.

Sveriges orkesterförbund har under många år haft en negativ utveckling. De senaste tio åren har över 70 orkestrar lagts ner och kulturskolorna rekryterar allt färre elever till orkesterinstrumenten. Samtidigt engagerar orkesterspel tiotusentals svenskar varje vecka året runt enligt förbundet.

Enligt en enkätundersökning som förbundet har gjort visar att kulturskolorna ser orkesterverksamheten som ett politiskt mål och som traditionsbärare snarare än som pedagogisk musikutvecklande verksamhet.

Anordnar debatt

För Kulturnyheterna berättar förbundsdirektören Magnus Eriksson att de anordnar en paneldebatt för alla aktörer inom orkesterverksamheten. Där hoppas han att de ska komma överens om gemensamma spelregler och system för att locka nya musiker.

– Jag hoppas att vi tack vare debatten bildar ett branschråd eftersom det inte finns något sådant forum för oss idag. Vi måste tala med varandra i en slags näringskedja, för nu ser det väldigt illa ut, säger Magnus Eriksson och fortsätter:

– Vi kommer aldrg att komma tillbaka till orkestrarnas storhetstid på 60-talet, men det kan bli mycket bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.