Felix Kjellberg, eller ”Pewdiepie”. Foto: SVT

Svensk har världens största Youtube-kanal

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Felix Kjellbergs kanal som går under namnet Pewdiepie blev i dagarna världens största Youtube-kanal.

Göteborgsfödda Felix Kjellberg, eller Pewdiepie, som han också kallas, har närmare tolv miljoner prenumeranter och hans klipp hade hela 221 miljoner visningar i juli i år. Han äger därmed världens största Youtube-kanal.

Pewdiepie betraktas som lite av en superstjärna av tonåringar världen över, och kan med säkerhet räknas som en av de mest kända svenskarna utomlands. Detta trots att få vuxna känner till hans namn.

Gaming-kanal

Pewdiepie är i första hand en så kallad gaming-kanal, vilket betyder att man filmar sig själv när man spelar och kommenterar datorspel. Han har gjort sig mest känd för att spela skräckspel som till exempel ”Amnesia” och sin speciella kommentatorsstil som innehåller många skrik och skämt.

Pewdiepie har under flera års tid legat i topp fem bland de mest populära kanalerna, tätt bakom komikerduon Smosh. I dagarna blev det dock klart att Pewdiepie, som spelar in sina videor ensam på sin kammare, gått om den produktionsbolagsägda kanalen.

Raketkarriär

Felix Kjellberg startade sin kanal redan 2009 men blev ordentligt populär först förra året då han nådde två miljoner prenumeranter. Sedan dess har hans popularitet ökat i raketfart, med hela sex miljoner nya prenumeranter sedan april i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer