Svenska språket har fått en ny bokstav

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska språket har fått en ny bokstav att foga till det tidigare 28 bokstäver långa alfabetet. I Svenska Akademiens nya ordlista har w fått status som egen bokstav.

Tidigare har w fått samsas om platsen med v. En av anledningarna till beslutet är att ordet webb tagit så stor plats i språket, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

– Och tvist och twist betyder ju helt olika saker, säger Sture Allén, ordföranden i Svenska Akademiens språkkommitté till tidningen.

Den nya upplagan av Svenska Akademiens ordlista (SAOL) fogar 10.000 nya ord till samlingen. Samtidigt tas ungefär 5.000 ord bort från SAOL.

Den nya ordlistan har emotsetts med spänning inte bara av språkligt intresserad allmänhet utan även av Sveriges Scrabblespelare. I Scrabble, tidigare Alfapet, godkänns nämligen endast ord som är upptagna i SAOL.

DN hälsar det nya ordet välkommen genom att konstatera: Äntligen. Ett ord som för övrigt brukar förekomma i ett annat sammanhang där Svenska Akademien är inblandad. Med den 29:e bokstaven i alfabetet anpassar sig Sverige också till vår omvärld, där ett självständigt w är praxis.

För att läsa exempel på ord som tillkommit i nya SAOL se artikeln ovan.

Anders Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.