Svenska The Division är tillbaka: Så påverkade miljonsuccén Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Malmöbaserade spelföretaget Massive Entertainment lanserade spelet The Division 2016. Mycket stod på spel för företaget ekonomiskt innan lanseringen, men det visade sig bli en framgångssaga, inte bara för företaget utan också Malmö stad.

– Det är något magiskt i Malmös vatten, men just vad har jag svårt att sätta fingret på, säger David Polfeldt, vd på Massive Entertainment.

Förra året hade The Division spelats av upp emot 20 miljoner personer. Nu är Massive Entertainment tillbaka med uppföljaren: The Divsion 2. I och med framgångarna har inte bara Massive, utan hela Malmö, etablerat sig som en internationell aktör i spelvärlden, med det uttalade målet att bli ett spelmecka för hela Europa. Malmö har dessutom fått Sveriges första kommunala e-sportsamordnare, som ser skillnader i hur det rapporteras om Malmö i och med spelsatsningarna i staden.

– Det finns ju den ena sidan av Malmö med skjutningar och sedan den positiva med e-sporten. Något vi ser som lyfts upp i utländsk press och vi vill förstärka den bilden av Malmö, berättar Paul Petersson Rebelo.

”Unikt för Europa”

Malmö stad har också hjälpt till att finansiera en verksamhet som heter Game Habitat, ett nätverk för spelutveckling mitt i Malmö. Under Game Habitats tak finns idag ett 20-tal företag samlade, allt från förläggare, frilansare, små spelskapare till större företag som Avalanche.

– Det här är unikt för Europa, om inte i världen, ingen annanstans finns så många spelutvecklare per capita. Vi vill skapa bästa möjliga plats för spelutvecklingen i Malmö, säger vd:n för Game Habitat, Peter Lübeck.

David Polfeldt, vd på Massive Entertainment, tror att Malmö kommer att fortsätta växa som spelmecka:

– När man går ut och käkar lunch ser man hela tiden nya loggor från andra spelföretag, med sina hoodies och kepsar ser dem lite ut som jag gjorde för 20 år sedan. Jag tror helt klart att vi kommer få se stora framgångar. Det är något magiskt i Malmös vatten, men just vad har svårt att sätta fingret på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.