Filmbolagen tar nu krafttag mot de som streamar film olagligt. Foto: AP/TT

Svenskar ska bötfällas för olaglig streaming

Uppdaterad
Publicerad

Den illegala, och mycket populära, filmtjänsten Popcorn Time användare kommer att få böter hemskickade från filmbranschen i höst.

Att pirat-streama filmer på nätet blir allt vanligare. Illegala sajter som Dreamfilm, Swefilmer och programvaran Popcorn Time beskrivs numera som ett större problem för film och tv-branschen än den illegala fildelningen.

Satsar på böter

Men nu kraftsamlar filmbolagen: Enligt tekniksajten IDG.se kan svenskar som tittar på film olagligt med hjälp av Popcorn Time räkna med att få fakturor hemskickade till sig. Med start efter sommaren den danska advokatfirman Njorn att börja spåra och bötfälla de som streamar film med tjänsten, i syfte att minska pirattittandet.

– Det går att säga många fina saker om att arbetstillfällen går förlorade på grund av piratkopiering. Men när man kommunicerar med unga som vant sig att allt ska vara gratis på nätet så är ett brev med en faktura ett mer effektivt sätt att få igång en diskussion, säger advokaten Jeppe Brogard Clausen till sajten.

Vill väcka debatt

Taktiken har använts förr och är vanlig i grannlandet Danmark. Där brukar böterna ligga på runt 2.000 kronor. Böterna är en del av en kampanj för att väcka debatt om att streamingsajterna inte är lagliga och skadar filmbranschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet