Glest i publiken när nazistiska Svenskarnas parti talade i Almedalen. Foto: TT

Nazistiska Svenskarnas parti nöjda med Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Artiklarna handlar om hot, trakasserier och protester.

Men nazistiska Svenskarnas parti har lyckats i Almedalen, tycker partiledaren.

– Innan folk känner till oss kan de inte lyssna på oss. Som litet parti gynnas vi så klart av medieuppmärksamheten, säger Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas Parti.

Att artiklarna handlar om massiva protester mot partiets möten i Almedalen, om hot och partianhängare som bär nazistsymboler spelar egentligen ingen roll, menar han.

Medier

– Till viss del är all publicitet bra, säger Stefan Jacobsson. Det första vi vill göra är att etablera att Svenskarnas parti ens finns. Som litet parti måste vi göra saker för att skapa intresse.

Större än Piratpartiet – i pressen

Under våren har det skrivits mer om Svenskarnas Parti än om Piratpartiet, som satt i EU-parlamentet och drev valkampanj. 2400 omnämnanden i svensk dagspress, mot 2200.

– Det är fullständigt orimligt att ett oseriöst extremistparti får så mycket medieutrymme, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som är knuten till tankesmedjan Timbro.

Han pekar på att det nazistiska partiet fick totalt 681 röster i förra valet och menar att tidningarna drar på för mycket när artiklarna målar upp rörelsen som ett hot.

– Hur kan tolv personer på ett möte utgöra ett hot mot demokratin? säger han och syftar på partiets möte vid stora Almedalsscenen förra lördagen, dagen innan politikerveckan drog igång.

– Jag tror tidningarna istället bidrar till att skapa det hot man vill varna för, genom att utan saklig grund framställa Svenskarnas parti som ett välmående och växande parti, säger Andreas Johansson Heinö.

Hot och trakasserier

Medieforskningen visar att små partier gynnas av mediebevakning – oavsett om det handlar om positiv elle negativ publicitet. Tidningen Dagens ETC vill allt annat än att ge det nazistiska partiet draghjälp, redan från starten för fem månader sedan profilerade man sig som en antirasistisk tidning.

Chefredaktören Andreas Gustavsson tycker ändå att det är rätt att skriva – och skriva mycket – om Svenskarnas parti.

– Politiskt sett är de en marginaliserad grupp. Deras enda chans att få genomslag är via sina metoder – hot, trakasserier och att skrämmas. Det måste vi rapportera om. Men samtidigt måste vi berätta att det handlar om en ytterst liten grupp, på den yttersta marginalen.

Medier brukar vara dåliga på att hålla två saker i huvudet samtidigt. Tror du att det går att rapportera om hot och trakasserier utan att samtidigt få partiet att framstå som farligt för demokratin och en potent maktfaktor?

– Ja, det måste vi klara. Svenskarnas Parti utgör en livsfara för många enskilda människor i Sverige. Rörelsen är ett allvarligt hot mot individer, även om det inte betyder att de kommer att störta demokratin, säger Andreas Gustavsson.

Kupp på politikervecka

Under veckan i Almedalen har han gjort helt om. Innan han satte sig på båten mot Visby skrev han en ledare där han varnade för att ge nazisterna uppmärksamhet. ”Nazisterna försöker utföra en kupp. Ge dem inte segern”, förklarade han.

– Jag ändrade uppfattning här i Almedalen där jag träffat många människor – antirasister, rasifierade och hbtq-personer – som är rädda och upplever sig hotade av nazisterna. Det måste vi skriva om. Annars gör vi dem som är direkt drabbade osynliga, säger Andreas Gustavsson.

Almedalen

Under Almedalsveckan har Svenskarnas parti omnämnts i  59 artiklar i storstadspressen. Det kan jämföras med Kristdemokraterna, ett riksdagsparti med en profilerade partiledare i spetsen som omnämnts 139 gånger.

(Källa: Mediearkivet, fredag)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet