Foto: Wikimedia commons

Svenskt spelföretag förlorade i rätten mot Berghain-vakt

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska technoklubben Berghain vann över det svenska spelföretaget Beware of Ninja i en rättstvist vid Göteborgs tingsrätt kring företagets kortspel Bergnein, skriver Dagens Nyheter. Spelutvecklarna ska nu betala närmare 500 000 kronor i samlade rättegångskostnader och skadestånd.

Det var under hösten 2016 som sällskapsspelet Bergnein lanserades i Sverige. Ett kortspel som handlar om den legendariska klubbens kösystem och ökända inkastare.

I spelet används motiv av det gamla kraftverket där Berghain huserar – samt även en bild av den välkände dörrvakten, Sven Marquardt. 

Företrädare för Berghain har tidigare riktat kritik mot spelet, men då på grund av det tidigare namnet Berghain ze game – något som fick spelföretaget, Beware of Ninja AB, att byta till Bergnein.

Avbildades utan samtycke

Men Sven Marquardt gick ännu ett steg längre och polisanmälde företaget. Enligt domen finns i spelet en bild på en dörrvakt som ”avbildats med Sven Marquardt som förebild” – men utan att hans samtycke givits, skriver Dagens nyheter.

Vid Göteborgs tingsrätt fälldes spelutvecklarna och ska nu betala både skadestånd och rättegångskostnader med ett samlat belopp som uppgår till nära 500 000 kronor, skriver tidningen vidare. Spelföretaget ska även, enligt domen, förstöra samtliga upplagor i företagets ägo där bilder av Sven Marquardt finns med.

”Satiren är död i Sverige”

I ett mail till Musikguiden i P3 kallar spelutvecklaren bakom Bergnein, Alexander Kandiloros, domen för ”absurd”.

– Satiren är död i Sverige, jag kan inte tolka domen annorlunda. Den är så extrem att den till och med kräver att vi förstör alla exemplar vi har kvar av vårt satiriska tryckfrihetsskyddade verk, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer