Sabrering är en gammal tradition som kan härledas 200 år tillbaka i historien. Vissa säger att det var Napoleon som var upphovsman. För att fira en vinst öppnades segerchampagnen med en sabel, helt enkelt genom att slå av toppen på flaskan.
Hundra deltagare
Hundra personer deltog i världsrekordförsöket, i den för dagen plastinklädda Kungliga Tennishallen.
– Vi känner oss otroligt glada och stolta över att vi inte bara tog rekordet i sabrering utan att vi också skapat ett större intresse för den konstart som sabrering faktiskt är, säger Flavia Bergström, en av arrangörerna, i ett pressmeddelande.
Världsrekordförsöket gick ut på att minst hundra personer skulle sabrera minst varsin flaska på tio sekunder. Försöket gick över förväntan – 144 flaskor öppnades under den korta tiden. Med största sannolikhet kommer det spektakulära flasköppnadet nu hamna i Guinness rekordbok.
Idén till världsrekordet växte fram efter en producent av cava upptäckt att ett antal av deras flaskor försetts med en kork som satt för hårt för att flaskorna skulle kunna säljas.
– Innehållet i flaskorna var felfritt så vi funderade på hur vi skulle kunna öppna dem och njuta av cavan. Då kom vi på idén att anordna en jättesabrering, säger Flavia Bergström.
Att sabrera
Allt som behövs för att på ett spektakulärt sätt öppna exempelvis en champagneflaska är en sabel eller en stor och tung kniv.
Genom ett lätt slag mot klacken som finns alldeles under den lilla stålgrimma som håller fast korken skär man av halsen på flaskan.
Trycket i flasken blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är helt lugnt att servera vinet från den avhuggna flaskan.
Hastigheten korken far ut med ligger uppåt 30 km/h så se till att inte rikta flaskan mot något ömtåligt.